szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Indotek Group kőbányai telephelyén olyan hatalmas mászóközpont létesült, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászást világszínvonalon űzhetik. Közel 20 éve nem használt, eddig az ürességtől kongó magtárépületeket hasznosítottak újra.

MAG47 Climb&Café néven nyílt meg egy mászóközpont Kőbányán egy barnamezős beruházás keretében. Az Indotek Group ingatlanbefektető- és fejlesztő telephelyén, a Maglódi út 47. szám alatt valósult meg a mászóközpont két, közel 20 éve elhagyatott óriási magtárban – írja a magyarépítők.hu.

Az alacsonyabb épületben a szuterénszinten lesz egy 5 méter magas boulder terem (megnyitását a második ütemben tervezik), a fogadószinten a recepció, az öltözők, egy kávézó kapott helyet, valamint van itt két kisebb helyiség masszázs, illetve oktatási célokra. Az emeleten irodák, egy alpintechnikai oktatóterem és egy rendezvényterem található.

A magasabb épületben alakították ki a sportmászó és ipari alpintechnikai oktató termeket. A galérián a mászók 9 és 11 méter magasságú utak közül választhatnak. A terem padlószintjétől számítva a nagy falak 17 méter magasak, az áthajlásoknál több mint 20 méter is mászható.

Úgy tervezik, hogy az épület külső falain is lesznek majd sportmászó utak, valamint via ferrata gyakorló és oktató utakat is kialakítanak majd.

A közlemény szerint a MAG47 Magyarország első olyan mászóközpontja, amely az IFSC (Sportmászás Nemzetközi Szövetsége) előírásainak megfelelő, két párhuzamos úttal, megfelelő dőlésszöggel, speciális falkialakítással rendelkező gyorsmászó úttal is várja a látogatókat. Ez Magyarország "egyetlen olyan sportmászó komplexuma, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászás világszínvonalon űzhető" – fogalmaznak.

A beruházás 500 millió forintba került, és az Indotek Group mellett a Kőbányai Önkormányzat és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda is támogatta a projektet. Révész Máriusz kormánybiztos 50 millió forint támogatást ítélt meg a mászóközpont létrehozására. Az építkezési munkálatok 2020 februárjában kezdődtek, a próbaüzem 2021 márciusában indult.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!