szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A budakalászi Lupa-tónál találtak rá a legyengült, innen több ezer kilométerre honos madárra, majd a budapesti Állatkert mentőközpontjába szállították.

Minden akadály elhárult a Grobi névre hallgató madár hazaszállítása elől. Tegnap vissza is érkezett korábbi otthonába, a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliába.

Ezzel zárta le a budakalászi Lupa-tónál talált óriársrétisas történetét a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Az óriásrétisast, amely akár egyméteres magasságával és csaknem két és fél méteres szárnyfesztávolságával a legnagyobb ragadozó madár, május elsején legyengülve találtak meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei a Lupa-tónál.

A Kelet-Ázsiában és Alaszkában honos madarat a bőre alatti chip révén tudták azonosítani: mint kiderült, a sas egy németországi solymász bemutatóból (Falknerei Bergisch Land) oldott kereket, és nem egészen két hét alatt jutott el Magyarországra. Bekerülése óta az Állatkert mentőközpontjában erősítették fel az állatot, amely kissé legyengült és le is fogyott az út alatt, alighanem azért, mert út közben kevés olyan táplálékot találhatott, amelyet korábbi lakhelyén megszokott. Az Állatkertben viszont szépen evett, és csakhamar vissza is nyerte erejét.

Így aztán a német és a magyar természetvédelmi hatóságok is elvégezték az ilyenkor szükséges adminisztrációt, ideértve a tulajdonos azonosítását a madárban található azonosító chip száma alapján, végül pedig visszaszállították Németországba a sasok királyát.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!