szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A séf csak tavaly év végén nyitotta meg legújabb éttermét Dubajban, de máris megkapta a gasztronómiában elérhető legmagasabb elismerést, a három Michelin-csillagot.

A svéd Björn Frantzén lett a világ első és egyetlen séfje, aki egyszerre három olyan éttermet is vezet, amely három Michelin-csillagos elismeréssel rendelkezik – írta meg a Michelin Guide 2025-ös díjátadó ünnepsége után a Dining Guide.

A Frantzén Group legújabb étterme, az FZN csak 2024. november 8-án nyitott meg a dubaji Atlantis The Palm luxusszállodában, de máris a világ legjobbjai közé került. Az FZN ezzel az Egyesült Arab Emírségek első három Michelin-csillagos éttermévé vált.

Így pedig Frantzén világrekordot írt. A stockholmi Frantzén (három csillag 2018 óta), a szingapúri Zén (három csillag 2021 óta), valamint az újonnan elismert FZN Dubajban olyan triót alkot, amilyen egyelőre nincs még egy a világon.

Jelenleg a világon mindössze 152 étterem rendelkezik három Michelin-csillaggal – teszi hozzá a gasztronómiai magazin. A Frantzén Group így ráadásul Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten is jelen van.

Björn Frantzén profi focistaként kezdte pályafutását, és orvosi tanulmányokat is folytatott. Gasztronómiájára jellemző a skandináv alapanyagok kreatív újraértelmezése és az ázsiai hatások beillesztése az ételeibe.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!