szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormánypárt folyamatosan az új uniós dokumentum ellen kampányolt, mert az nem biztosít automatikus mentességet a keleti vakcinával oltottak számára. A szavazáson azonban nem ők, hanem a Momentum foglalt állást a javaslattal szemben.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament az utazások megkönnyítésére szolgáló uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az új dokumentum július 1-jétől lesz elérhető valamennyi uniós polgár számára, aki rendelkezik:

  • oltással, vagy

  • friss negatív teszteredménnyel, vagy

  • már átesett a fertőzésen.

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással kompatibilisek lesznek, és ki lehet zárni a csalást és a hamisítást.

A jogszabály értelmében az igazolvány birtokosait nem lehet az utazások során, a határok átlépésekor további tesztre, vagy karanténra kötelezni. Ilyen korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat. Az ilyen korlátozásokat lehetőség szerint 48 órával bevezetésük előtt jelezni kell a többi tagállamnak és a Bizottságnak, illetve 24 órával bevezetésük előtt nyilvánosságra kell hozni őket.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szputnyik-, vagy Sinopharm-vakcinával oltottak esetében a célország hatóságain múlik, hogy lehet-e korlátozásmentesen utazni. Eddig a következő uniós országokkal született kétoldalú megállapodás: Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia – azaz ezek az államok elfogadják a magyar védettségi igazolást.

A magyar képviselők szavazata megoszlott: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a Demokratikus Koalíció négy képviselője tartózkodott.

Az ezzel kapcsolatos vitában Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő azt mondta, hogy az oltások közötti különbségtétel diszkrimináció. Figyelmeztetett arra, hogy nem engedhetjük meg az oltássovinizmust, mert

vannak az EU-nak ellenségei, Orbán és kormánya az egyik, akik örömmel használják fel az alkalmat, hogy autoriter, EU-ellenes hajlamaikat érvényesítsék

– mondta Gyöngyösi. A Fidesz korábban általában bírálta ezt a kezdeményezést, Szijjártó Péter külügyminiszter még néhány hete Brüsszelben is arról beszélt, hogy

Magyarország ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez.

Ehhez képest most mégis támogatták a fideszesek ezt a javaslatot. Hidvéghi Balázs képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a korlátozások leküzdéséhez ugyan hozzájárulhat egy uniós igazolvány, de a járvány elleni valódi megoldást csak a tömeges oltás jelenti. Példaként hozta fel Magyarországot, ahol a kormány egy széles körű tájékoztató kampánnyal és többféle – nyugati és keleti – oltás alkalmazásával érte el azt, hogy az átoltottság mára meghaladja az 53 százalékot.

Ez jelenti a valódi megoldást a járványra. Ha van oltás, akkor nincs járvány, és nincs szükség utazási korlátozásokra. Az Unió más tagállamaiban is elsősorban az oltási kampányt kellene felpörgetni

– mondta Hidvéghi, aki arról is beszélt, hogy egy oltásnak nincs nemzetisége és világnézete, csak hatásfoka.

Ujhelyi István (MSZP) közleményben jelezte, a végső kompromisszum magyar szempontból nem tökéletes, de a lehetséges keretek között a legrugalmasabb.

Fenntartom korábbi álláspontomat is, miszerint az európai Covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyaggyártók vállalnák az Európai Gyógyszerügynökség soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát. Ebben a magyar kormány és a Fidesz európai politikusai is aktív szerepet vállalhatnának és kamu sikerpropaganda helyett a magyar emberek érdekében közbenjárhatnának orosz és kínai üzletfeleiknél

– mondta Ujhelyi.

A két momentumos képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna nemmel szavazott, mert nem értenek egyet azzal, hogy a nyugati vakcinák előnyt élveznek a keletiekkel szemben. Donáth Anna közösségi oldalán azt írta

Mi, momentumosok, ezt nem tudjuk támogatni. Hiszen ezáltal több millió magyar kerülhet hátrányos helyzetbe, mivel a Szputnyik V és a Sinopharm tekintetében a korlátozások eltörlése nem kötelező.

Donáth Anna szerint is lobbizhatott volna a kormány az elmúlt hónapokban az orosz és kínai gyártóknál, hogy kérjenek uniós jóváhagyást, mert “akkor végre a magyar emberek profitálnának abból, hogy Orbán Viktor olyan szívélyes kapcsolatban áll keleti diktátorokkal.” A képviselő szorgalmazza az ingyenes tesztelés lehetőségét azoknak, akiket keleti védőoltással oltottak.

A jogszabályt még el kell fogadnia a tagállamok tanácsának, de ez már csak egy formai döntés lesz, a tartalomban nem lesz változás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!