szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A focivébé házigazdáinak szereplését illetően maga a szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann a legbizakodóbb. Példás ez a hozzáállás a nemzeti tizenegy vezetőjétől, az elmúlt hónapok eseményei azonban nem őt igazolják. A világbajnokság előtti áldatlan állapotot nem csak az együttes felkészülési meccsein elszenvedett vereségek, a csapat gyenge játéka idézte elő - nem egységes a vezetői gárda sem.

Az amerikaiak még tisztelegnek
Klinsi előtt
© AP
Legutóbb az egyik nagy német legenda, Franz Beckenbauer akaszkodott össze Klinsmannal – nem alaptalanul. A nézeteltérés oka az volt, hogy a szövetségi kapitány – családi okokra hivatkozva – távolmaradt egy düsseldorfi konferenciáról, mely a világbajnokság rendezésével kapcsolatos utolsó simításokat tárgyalta meg, és amelyen hivatalból neki is jelen kellett volna lennie.


Angela Merkel szövetségi kancellár ezt követően munkaebédre hívta a szakembereket, ahol biztosította őket támogatásáról. A megbeszélés végén a futballóriások látszólag kibékültek, és kölcsönösen méltatták a másik érdemeit. Mégsem szabad elfelejteni, hogy Klinsmann valóban sokat tartózkodik Kaliforniában, ami a közeljövőben valószínűleg még több konfliktus forrása lesz.


Nem szereti Klinsmannt az általa kigondolt taktika miatt többi kollégája sem, valamint a sajtó és a szurkolók is ellene fordultak - a megkérdezett német drukkereknek csupán 3 százaléka tartja győzelemre esélyesnek a hazai csapatot. Bár konkrétan még nem volt szó arról, hogy távoznia kellene a válogatott éléről, a felkészülési meccsek nagyon beszédesek: kikaptak 2-0-ra Szlovákiától, majd 2-1-re Törökországtól, és egy hónapja megsemmisítő, 4-1-es vereséget szenvedtek az olaszoktól, igaz, ugyanennyire verték meg az erősen foghíjas amerikai válogatottat is. Az újságírók sem kímélik az egykori csatárt és csapatát: „… a nemzeti csapat rosszabbul játszik, mint valaha. Ha így játszunk a vb-n is, lemosnak minket a pályáról". A német Bild zsurnalisztái egyenesen kapitányváltásról beszéltek lapjuk hasábjain. Ezután Klinsinél betelt a pohár: a sajtót hibáztatva a kialakult helyzetért, tiszteletlennek és agresszívnak nevezte az ellene folytatott hecckampányt. Véleménye szerint ez a fajta pesszimizmus pár hónappal a világbajnokság előtt nem hiányzik a német futballnak.

Négy éve sem vártak tőlük semmit, mégis

Ami a csapatot illeti: a válogatott gerincét ma is a 2002-es világbajnokság ezüstérmes gárdája alkotja (többek között Kahn, Metzelder, Ballack, Schneider, Klose, Neuville és Schweinsteiger) bár a szövetségi kapitány több kulcsjátékost is kihagy majd a keretből (a legnagyobb visszhangot kiváltó eset Christian Wörns mellőzése).

A bizakodók azonban éppen a négy évvel ezelőtti eredményből kiindulva reménykednek: ott, akkor senki nem gondolt arra, hogy a dobogóra állhat az a német csapat. A helyzet annyiban más, hogy házigazdaként megbukni egy háromszoros világ-, és Európa-bajnok együttesnek több mint kínos. Ráadásul a rendező ország csapata – kivétel talán Spanyolország 1982-es középdöntőbeli és az Egyesült Államok 1994-es nyolcaddöntőbeli kiesése – valamennyi alkalommal jól szerepelt. Az eddigi 17 labdarúgó világbajnokságokon a házigazdáknak hat alkalommal sikerült elhódítaniuk a serleget, két-két alkalommal szereztek ezüst-, illetve bronzérmeket.

A szurkolók tehát elégedetlenek és csalódottak, Klinsmann pedig pár napja ismét hazatért kaliforniai otthonába, és a jelek szerint ott is szeretne maradni a világbajnokság kezdetéig. Nem hiába tartja magát a pletyka, miszerint a vébé után őt is egy másik csapattárs, a hazánkban már jól ismert Lothar Matthäus váltja. Ugyanúgy, ahogy annak idején ő váltotta le egykori csatártársát, Rudi Völlert.

Vincze Szabolcs

hvg.hu Világ

Kik lehetnek a labdarúgó világbajnokság sztárjai? (4. rész)

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

MTI Világ

Matthäus lehet Klinsmann utóda a német futballválogatott élén

A labdarúgó-válogatott gyenge eredményei és a klubcsapatok gyászos európai mérlege után (mindössze a Schalke 04 jutott be a kupaküzdelmek negyeddöntőjébe) a német sajtó egy része már Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány utódaként, afféle megváltóként emlegeti Lothar Matthäust, a magyar nemzeti tizenegy volt irányítóját.

hvg.hu Világ

A futball-vb-k legnagyobb botrányai

Imádott játékunk, a foci újabb világbajnokságra készül. Várakozás és repesés közben nem árt felidézni, kik és mik rontották el a szurkolók szája ízét. Rossz bírók, gátlástalan erőszak, szervezetlenség, kíméletlen céltudatosság, bundázó csapatok, kapzsi futballvezérek, eszelős politikusok.

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Rogán Antal helyett Gulyás Gergely felügyeli az Esterházy-kastély működtetését

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak