szerző:
hvg.hu

A focivébé házigazdáinak szereplését illetően maga a szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann a legbizakodóbb. Példás ez a hozzáállás a nemzeti tizenegy vezetőjétől, az elmúlt hónapok eseményei azonban nem őt igazolják. A világbajnokság előtti áldatlan állapotot nem csak az együttes felkészülési meccsein elszenvedett vereségek, a csapat gyenge játéka idézte elő - nem egységes a vezetői gárda sem.

Az amerikaiak még tisztelegnek
Klinsi előtt
© AP
Legutóbb az egyik nagy német legenda, Franz Beckenbauer akaszkodott össze Klinsmannal – nem alaptalanul. A nézeteltérés oka az volt, hogy a szövetségi kapitány – családi okokra hivatkozva – távolmaradt egy düsseldorfi konferenciáról, mely a világbajnokság rendezésével kapcsolatos utolsó simításokat tárgyalta meg, és amelyen hivatalból neki is jelen kellett volna lennie.


Angela Merkel szövetségi kancellár ezt követően munkaebédre hívta a szakembereket, ahol biztosította őket támogatásáról. A megbeszélés végén a futballóriások látszólag kibékültek, és kölcsönösen méltatták a másik érdemeit. Mégsem szabad elfelejteni, hogy Klinsmann valóban sokat tartózkodik Kaliforniában, ami a közeljövőben valószínűleg még több konfliktus forrása lesz.


Nem szereti Klinsmannt az általa kigondolt taktika miatt többi kollégája sem, valamint a sajtó és a szurkolók is ellene fordultak - a megkérdezett német drukkereknek csupán 3 százaléka tartja győzelemre esélyesnek a hazai csapatot. Bár konkrétan még nem volt szó arról, hogy távoznia kellene a válogatott éléről, a felkészülési meccsek nagyon beszédesek: kikaptak 2-0-ra Szlovákiától, majd 2-1-re Törökországtól, és egy hónapja megsemmisítő, 4-1-es vereséget szenvedtek az olaszoktól, igaz, ugyanennyire verték meg az erősen foghíjas amerikai válogatottat is. Az újságírók sem kímélik az egykori csatárt és csapatát: „… a nemzeti csapat rosszabbul játszik, mint valaha. Ha így játszunk a vb-n is, lemosnak minket a pályáról". A német Bild zsurnalisztái egyenesen kapitányváltásról beszéltek lapjuk hasábjain. Ezután Klinsinél betelt a pohár: a sajtót hibáztatva a kialakult helyzetért, tiszteletlennek és agresszívnak nevezte az ellene folytatott hecckampányt. Véleménye szerint ez a fajta pesszimizmus pár hónappal a világbajnokság előtt nem hiányzik a német futballnak.

Négy éve sem vártak tőlük semmit, mégis

Ami a csapatot illeti: a válogatott gerincét ma is a 2002-es világbajnokság ezüstérmes gárdája alkotja (többek között Kahn, Metzelder, Ballack, Schneider, Klose, Neuville és Schweinsteiger) bár a szövetségi kapitány több kulcsjátékost is kihagy majd a keretből (a legnagyobb visszhangot kiváltó eset Christian Wörns mellőzése).

A bizakodók azonban éppen a négy évvel ezelőtti eredményből kiindulva reménykednek: ott, akkor senki nem gondolt arra, hogy a dobogóra állhat az a német csapat. A helyzet annyiban más, hogy házigazdaként megbukni egy háromszoros világ-, és Európa-bajnok együttesnek több mint kínos. Ráadásul a rendező ország csapata – kivétel talán Spanyolország 1982-es középdöntőbeli és az Egyesült Államok 1994-es nyolcaddöntőbeli kiesése – valamennyi alkalommal jól szerepelt. Az eddigi 17 labdarúgó világbajnokságokon a házigazdáknak hat alkalommal sikerült elhódítaniuk a serleget, két-két alkalommal szereztek ezüst-, illetve bronzérmeket.

A szurkolók tehát elégedetlenek és csalódottak, Klinsmann pedig pár napja ismét hazatért kaliforniai otthonába, és a jelek szerint ott is szeretne maradni a világbajnokság kezdetéig. Nem hiába tartja magát a pletyka, miszerint a vébé után őt is egy másik csapattárs, a hazánkban már jól ismert Lothar Matthäus váltja. Ugyanúgy, ahogy annak idején ő váltotta le egykori csatártársát, Rudi Völlert.

Vincze Szabolcs

hvg.hu Világ

Kik lehetnek a labdarúgó világbajnokság sztárjai? (4. rész)

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

MTI Világ

Matthäus lehet Klinsmann utóda a német futballválogatott élén

A labdarúgó-válogatott gyenge eredményei és a klubcsapatok gyászos európai mérlege után (mindössze a Schalke 04 jutott be a kupaküzdelmek negyeddöntőjébe) a német sajtó egy része már Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány utódaként, afféle megváltóként emlegeti Lothar Matthäust, a magyar nemzeti tizenegy volt irányítóját.

hvg.hu Világ

A futball-vb-k legnagyobb botrányai

Imádott játékunk, a foci újabb világbajnokságra készül. Várakozás és repesés közben nem árt felidézni, kik és mik rontották el a szurkolók szája ízét. Rossz bírók, gátlástalan erőszak, szervezetlenség, kíméletlen céltudatosság, bundázó csapatok, kapzsi futballvezérek, eszelős politikusok.

Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás

Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Antiszemita és rendőrgyalázó írásokat posztolt az egyik New Jersey-i lövöldöző

Antiszemita és rendőrgyalázó írásokat posztolt az egyik New Jersey-i lövöldöző

Maximális haszon a minihálózatokból – 400 millió ember juthat áramhoz

Maximális haszon a minihálózatokból – 400 millió ember juthat áramhoz

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján