szerző:
Vincze Szabolcs

Mely csapatok az Európa-bajnokág esélyesei? Kik okozhatnak meglepetést? Hogyan szerepelne a magyar válogatott a kontinensbajnokságon? A hétvégén kezdődő foci Eb előtt Novák Dezsővel beszélgettünk, akinek elemzéseivel a torna alatt rendszeresen találkozhatnak majd olvasóink.


Novák Dezső jó Eb-re számít
© Stiller Ákos
hvg.hu: Néhány nappal a kezdés előtt Ön mely csapatokat tartja esélyesnek a cím elnyerésére? Esetleg szurkol is valakinek?

Novák Dezső: Hogy kinek szurkolok? Leginkább a jó futballnak, de nekem is vannak favoritjaim. A németek például mindig összeszedik magukat a nagy versenyekre, még akkor is, ha a szekerük egyébként döcög. Esélyesek az olaszok és a franciák is, de Európában igencsak kiegyensúlyozottá vált a mezőny. Jelenleg nincs annyira kiemelkedő csapat, mint azt korábban megszoktuk.

hvg.hu: Ön szerint melyik válogatott okozhat meglepetést?

Novák Dezső: A házigazda svájciakkal vigyázni kell, de nem hiszem, hogy a legjobb négy közé jutnak. Nekem három tippem is van: szerintem az orosz, a görög és a török válogatott érhet el meglepő eredményt. A horvátoktól nem lenne olyan nagy csoda a jó szereplés, a csehek pedig lassan kiöregednek, ráadásul hiányosan jöttek az Eb-re.

hvg.hu: A futballisták közül kitől vár kiemelkedő eredményt?

Novák Dezső: Akik a klubjukban világszínvonalú és kiegyensúlyozott teljesítményre képesek, azok ezúttal sem okoznak majd csalódást. Gondolok itt a német Michael Ballackra, a holland Arjen Robbenre, a portugál Cristiano Ronaldóra vagy a francia Franck Ribéryre. Ezek a focisták mindig kemény őrizetet kapnak, így lesz ez most is. Nehéz dolguk lesz. Emellett minden vb-n és Eb-n születnek új sztárok is, velük is számolni kell.

hvg.hu: Mit gondol Edwin van der Sarról, a hollandok veterán kapusáról? Vele annak idején az Ön által dirigált Ferencváros focistái is szembenéztek a Bajnokok Ligájában, így személyes tapasztalatai is vannak róla.

Novák Dezső: Van der Sar nagyon rutinos kapus, ebből fakadóan több mindent megold, ami fiatalabb kollégáinak egyelőre nem megy. A holland válogatott teljesítménye semmiképpen sem rajta fog múlni. Biztos pont lesz Marco van Basten csapatában, ahogy eddig is az volt. 

hvg.hu: Számos csapatnak külföldi szövetségi kapitánya van. Jót tesz a nemzetközi és nemzeti labdarúgásnak, ha külföldi trénerek irányítják a válogatottakat?

Novák Dezső: Az eredményekhez elsősorban jó csapatra van szükség. Egy rossz gárdával semmilyen mesteredző nem tud kiugró eredményt elérni. Persze azt is tudni kell, hogy egy ilyen döntés nem mindig szakmai, sokkal inkább menedzselési kérdés. A labdarúgó szövetségek nem csak jó edzőt, hanem egyben megfelelő reklámarcot keresnek a válogatott élére.

hvg.hu: Mi a helyzet e tekintetben Magyarországgal? Mit szól Erwin Koeman kinevezéséhez?

Novák Dezső: Erről egyelőre nehéz bármit is mondani, a döntés helyessége idővel derül csak ki. Hiába szép az eddigi két meccsen elért eredmény, ezek csak barátságos összecsapások voltak, ráadásul két Eb-re készülő csapat ellenében. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor a játékosok nem kockáztatnak feleslegesen. A tétmeccsek fogják eldönteni, hogy volt-e értelme a dolognak, vagy sem.

hvg.hu: Ön szerint a jelenlegi magyar csapat mire lenne képes ezen az Európa-bajnokságon?

Novák Dezső: Mondhatnám, hogy ez sorsolástól is függ, de mindannyian tudjuk, hogy már a csoportból való továbbjutás is óriási eredmény lenne részünkről. Reálisan nézve, az Európa futballrangsorában elfoglalt helyünk alapján nem játszanánk fontos szerepet a mostani Eb-n. Ilyen erős mezőnyben nem elég egy-két meghatározó játékos. Úgy gondolom, egyelőre ez kevés.

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat – 129 halott 300 sebesült

Sri Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat – 129 halott 300 sebesült

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban