Tetszett a cikk?

Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács segítségével a töltött tojás és paradicsom elkészítési módjával ismerkedhetünk meg, mely igazán jól mutat majd a húsvéti asztalon.

Töltött tojás és paradicsom

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:
 5 db tojás
 15 dkg májkrém
 5 db paradicsom
 1 db ajóka,
 2 dkg kaviár
 1 db paprika,
 1 tubus halpástétom
 5 dkg vaj
 1 cs. petrezselyemzöld
 1 db friss uborka
 salátalevél

A franciasalátához:
 20 dkg burgonya
 1 db alma
 10 dkg sárgarépa
 10 dkg ecetes uborka
 10 dkg zöldborsó
 2 dl tartár

Először az uborkát kockázzuk fel, nyomkodjuk ki a levét, s ehhez tegyük hozzá a meghámozott és felkockázott almát, hogy ne barnuljon meg. A burgonyát, a sárgarépát egészben megfőzzük, majd egyforma kockákra vágjuk. A zöldségeket szárazon összekeverjük, így nem törjük annyira össze. A franciasalátából talapzatot készítünk a töltött tojásnak, paradicsomnak. Sűrű majonézt keverünk hozzá úgy, hogy formázhassuk. Üveg- vagy porcelántálra halmozzuk fel. A félbevágott kemény tojás sárgáját vegyük ki, besamellel sűrítsük. Ízesítsük fehér borssal, sóval, kevés mustárral. Adjuk hozzá a vajat, s ebből keverjünk krémet.

A kaszinókrémhez szardellapasztát is tehetünk, vagy azt díszítésként tesszük rá. A paradicsomot félbevágjuk, kivájjuk, sóval-borssal ízesítjük. Májkrémmel betöltjük, illetve a májkrém többi részét habosra keverjük, s habzsákba tesszük, s a salátatalapzatra rózsákat nyomunk ki. A paradicsomot paprikacikkekkel, petrezselyemzölddel díszítjük. A tojást célszerű csak a talapzaton betölteni, mert ha előbb töltjük meg, eldeformálódhat. Kaporral, kapribogyóval, kaviárral díszítjük.

Tipp: Először a tojássárgájának a helyét töltsük ki, majd ezután nyomjuk rá a többi tölteléket a habzsákból.

Blikk Receptmagazin
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Két dologtól viszolygok a legjobban: ha korán kell kelnem, meg ha sürgetnek. Ez a kettő rendszeresen összetorlódik a konyhában. Még meg sem ittam a reggeli kávémat, s már harangoznak. A kelleténél mindig korábban. Kidolgoztam az elméletemet, miszerint a látszólagos lustaság a háztartásban valójában maga a kreativitás. Azóta – húszon éve - önmegvalósítok. Akkor s abból, ami éppen a háznál van. Nyilván nem vagyok egyedül, s gondolva sorstársaimra, ezentúl rendszeres tippekkel igyekszem segítségükre sietni – ha éppen nekik sem akaródzik fárasztó bevásárló körútra indulni.

Gasztro

Modern fogások, izgalmas ízek Budayval

Buday Péter, a Matteo és a Trió étterem séfje segítségével rántott és sült húsvéti bárányt készíthetünk. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül a pisztáciás mákpiramis eperkrémmel. Jó ízvadászatot kívánunk!

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen: a Spoon hajó receptjeiből

A Spoon hajó séfje, Beke Zsolt segítségével mi is kipróbálhatunk egy-egy különlegesebb menüsort, vagy csak belőle egyes fogásokat. Hagyományos ételek egyedi elkészítéseit ajánlja, de a receptek ötletet is adhatnak önálló kreációk elkészítéséhez.

hvg.hu Gasztro

A nyuszi hozza, a tyúk tojja vagy valami egészen más?

Népszokásaink nagy részét elsodorták a modern idők. Ám a legújabb kori kultúránkban is délcegen tartja magát a húsvéti nyuszi mítosza az ő színes tojásaival. Ami jár, az jár a locsolóknak, nem szólva a terített asztalról, ahol be nem helyettesíthető státusza van ilyen tájt a tojásnak. Ezúttal – majdnem – mindent megtudhatunk a tojás élettani szerepéről, fajtáiról és tárolási praktikáiról.

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen az Articsókánál

Hoffmann Oszkár, az Articsóka étterem séfje megosztotta velünk a kagylóból készült étel elkészítésí receptjét.

Itthon

Hol vegyük a húsvéti sonkát?

Csodálatosan illatozó parasztsonkákat lehet kapni a pesti piacokon, igaz, meg kell fizetni az árát. Ha biztosra akarunk menni, és el akarjuk kerülni a jóféle húsvéti húsokra legfeljebb csak hasonlító termékek vásárlását, ne habozzunk, keressük fel a vásárcsarnokok pultjait.