Tetszett a cikk?

Buday Péter, a Matteo és a Trió étterem séfje segítségével rántott és sült húsvéti bárányt készíthetünk. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül a pisztáciás mákpiramis eperkrémmel. Jó ízvadászatot kívánunk!

Rántott és sült húsvéti bárány

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:
1,5 kg báránycomb
1,5 kg báránygerinc
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 dl száraz vörösbor
5 dkg vaj, só, bors
3 nagy sárgarépa
2 tojás, 10 dkg liszt
petrezselyemzöld
A páchoz: fűszerkeverék, olaj, mustár, só, bors,tárkony, rozmaring

A báránycombot fűszerkeverékkel megszórjuk, majd olajból, mustárból, só, bors, tárkony, rozmaring hozzáadásával pácot készítünk, bekenjük vele a húst, és állni hagyjuk egy napot. Utána sok fokhagymát és vöröshagymát teszünk a tepsibe, és úgy sütjük a húst körülbelül 2,5 órán keresztül, hogy közben vörösborral gyakran  locsoljuk. A sülési idő kétharmadában lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Ha kész, a hagymás, fokhagymás szafthoz még öntünk egy kis vörösbort, átforraljuk, és egy kis vajjal mártás sűrűségűre főzzük. A báránygerincet „hangjegyekre” vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd panírozzuk. A panírt úgy készítjük, hogy lereszeljük a sárgarépát, majd belekeverjük a tojást, a lisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, a fokhagymát, és ebbe a masszába forgatjuk a húst, majd kisütjük. Köretként zellerchipset, sajtban sült karfiolt adunk friss paradicsomszósszal.

Tipp: Baconba tekert sült ceruzababbal is tálalhatjuk.


Pisztáciás mákpiramis eperkrémmel

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

 1 joghurt
 1,5 pohár kristálycukor
 2 pohár darált mák
 5 dkg vaj
 2 db tojás
 1 citrom
 25 dkg natur pisztácia
 1 vaníliás cukor
 eperlekvár
 tejszín

Piskótatésztát készítünk - a boltban vásárolt piskóta is megteszi -, de liszt helyett mákot használunk. Ebbe keverjük az olvasztott vajat, joghurtot, kikevert tojássárgáját, és a habbá vert fehérjét. Ha nincs piramisformánk a sütéshez, megteszi a kávéscsésze is. A durvára vágott vagy darált pisztáciát megpirítjuk. Felvágjuk a piramist, jól megkenjük eper- vagy más gyümölcslekvárral, kívülről is, így könnyen ráragad a pisztácia. Tejszínhabbal díszítjük, amelybe tehetünk pisztáciaaromát, vaníliás cukrot, citromhéjat, cukrot vagy mézet. Az öntethez az epret – lehet fagyasztott is – lábasban mézzel vagy cukorral, kis citromlével addig főzzük, míg folyékony lesz. Miután kihűlt, simára turmixoljuk, és a kész piramis mellé csurgatjuk.

Tipp: A friss vagy fagyasztott gyümülcsből készült, mézes öntet a fagyira, házi parféra is isteni!

Blikk Receptmagazin



HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen: a Spoon hajó receptjeiből

A Spoon hajó séfje, Beke Zsolt segítségével mi is kipróbálhatunk egy-egy különlegesebb menüsort, vagy csak belőle egyes fogásokat. Hagyományos ételek egyedi elkészítéseit ajánlja, de a receptek ötletet is adhatnak önálló kreációk elkészítéséhez.

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen az Articsókánál

Hoffmann Oszkár, az Articsóka étterem séfje megosztotta velünk a kagylóból készült étel elkészítésí receptjét.

hvg.hu Gasztro

A nyuszi hozza, a tyúk tojja vagy valami egészen más?

Népszokásaink nagy részét elsodorták a modern idők. Ám a legújabb kori kultúránkban is délcegen tartja magát a húsvéti nyuszi mítosza az ő színes tojásaival. Ami jár, az jár a locsolóknak, nem szólva a terített asztalról, ahol be nem helyettesíthető státusza van ilyen tájt a tojásnak. Ezúttal – majdnem – mindent megtudhatunk a tojás élettani szerepéről, fajtáiról és tárolási praktikáiról.

Itthon

Hol vegyük a húsvéti sonkát?

Csodálatosan illatozó parasztsonkákat lehet kapni a pesti piacokon, igaz, meg kell fizetni az árát. Ha biztosra akarunk menni, és el akarjuk kerülni a jóféle húsvéti húsokra legfeljebb csak hasonlító termékek vásárlását, ne habozzunk, keressük fel a vásárcsarnokok pultjait.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Két dologtól viszolygok a legjobban: ha korán kell kelnem, meg ha sürgetnek. Ez a kettő rendszeresen összetorlódik a konyhában. Még meg sem ittam a reggeli kávémat, s már harangoznak. A kelleténél mindig korábban. Kidolgoztam az elméletemet, miszerint a látszólagos lustaság a háztartásban valójában maga a kreativitás. Azóta – húszon éve - önmegvalósítok. Akkor s abból, ami éppen a háznál van. Nyilván nem vagyok egyedül, s gondolva sorstársaimra, ezentúl rendszeres tippekkel igyekszem segítségükre sietni – ha éppen nekik sem akaródzik fárasztó bevásárló körútra indulni.