szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.

Ketyeg az óra, mindjárt véget ér az óév. Még egy utolsó jó ok a nagy evésre-ivásra. Sokaknál a szilveszteri vacsora egyik elengedhetetlen fogása a malacsült. Naná, hiszen úgy tartja a mondás, hogy a malac kitúrja a szerencsénket. Halkan súgjuk, maradjon köztünk, csak a malac füle, farka és a körme hoz szerencsét. Szárnyast viszont a világ semmi kincséért se együnk ilyenkor, elkaparja a szerencsénket.

De lássuk, hogyan is készül a szilveszteri partik egyik legkedveltebb és leglátványosabb fogása a belül omlós, kívül ropogós malacsült, a szájában citrommal. Egy kb. három-négy kilós, tehát sajnos még szopós malacra van szükségünk. A húsa gyenge, zsírszövetet alig tartalmaz, egyben sütve is elkészül mintegy 2,5 óra alatt. Először eltávolítjuk a megtisztított malac belső részeit, bőrét megperzseljük, jól megmossuk, és a vizet alaposan leszárítjuk róla. Belsejét sóval bedörzsöljük, majoránnával meghintjük, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy a fűszer átjárja. A malac bőrét viszont nehogy megsózzuk, mert akkor nem lesz ropogós! Ha a malac szép formáját is meg akarjuk őrizni, tegyünk bele egy üres pezsgősüveget.

Sütés előtt kenjük be bőrét hideg zsírral, füleit és farkát csomagoljuk alufóliába, nehogy megégjenek, száját peckeljük fel egy tisztára mosott fadarabbal. Ezután helyezzük a malacot sütőlemezre, majd rakjuk közepesen meleg sütőbe. Sütés közben sörbe mártott füstölt szalonnával többször kenegessük meg. Ha közben a malac bőre felhólyagzik, szúrjuk ki sütővillával a hólyagokat. A jelenség oka, hogy túl magas a sütőnk hőfoka, tehát mérsékeljük a tüzet is. Hogy elkészült-e a sült, úgy ellenőrizhetjük, hogy sütővillával a combjába szúrunk. Ha a kifolyó lé nem véres, akkor megsült a pecsenyénk. Sütés után ne fedjük le, mert akkor megpuhul a bőre. Ha egészben tálaljuk, tegyünk a szájába egy fél citromot, fejére pedig petrezselyemkoszorút. Ajánlott körete a hagymás tört burgonya vörös boros párolt káposztával, esetleg pezsgős káposztával. Ha a csodával határos módon új év reggelére maradna a malacból, tegyük hűtőbe, hiszen megteszi hideg sültnek is salátakörettel.

© haziallat.hu
Ha nem akarunk egész malaccal bíbelődni, vegyünk egy kb. másfél kilós bőrös malacot (ha nincs, bőrös sertéskaraj is megteszi). Alaposan mossuk meg, szárítsuk le. Sütés előtt pár órával dörzsöljük be sóval, szórjuk meg majoránnával úgy, hogy a fűszerek a bőrös részt ne érintsék. Sütés előtt kenjük meg hideg zsírral, éles késsel irdaljuk be a bőrt ujjnyi széles kockákra, úgy, hogy ne vágjuk át a bőr alatti zsíros részt. Közepesen meleg sütőben süssük mintegy másfél órát. Sütés közben többször kenjük át sörbe mártott szalonnával.

A fiatal malacból nemcsak sültek, hanem remek levesek is készíthetők. A tárkonyos malacleveshez például egy fej vöröshagymát apróra vágunk, majd olívaolajon üvegesre dinszteljük. Továbbá 40 deka apróra vágott malachúst dobunk rá, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk sóval, borssal, tárkonnyal. Kockára vágott sárgarépát és zöldborsót adunk hozzá, felengedjük másfél liter húslevessel és fedő alatt készre főzzük. Tálalás előtt két deci tejföllel behabarjuk, apróra vágott tárkonnyal és petrezselyem zölddel ízesítjük. Ez a leves másnaposságra is igazi gyógyír.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Itthon

Szilveszteri buli közpénzből

Kétmillió forintot szavazott meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a szolnoki Szigligeti Színház Szilveszteri gála című műsorának egyedi - pályázat nélküli - támogatására - derül ki a testület október 5-ei ülésének jegyzőkönyvéből.