Mindenhol, minden ünnepnek megvannak a maga sajátos étkezési szokásai. A zsidó naptárban a történelmi zarándokünnepek és emléknapok mellett van egy olyan jeles dátum, amit az öröm, a nagy evés-ivás jegyében köszöntenek. Ez a Purim, a zsidó farsang, amelyet mostanság ünnepelnek. Ilyenkor készítik a legkülönlegesebb süteményeket.

Eszter könyvében (Megilá) olvasható az ünnep története: az ie. 470-es években, Áhásvéros király (Xerxes) uralkodásának idejében az ámálék népből származó főminiszter Hámán volt, aki el akarta pusztítani a perzsa birodalom minden zsidó lakóját. Itt élt akkoriban Mordecháj, akinek nevelt lánya, Eszter hiúsította meg Hámán gonosz tervét, megmentve a zsidókat a pusztulástól. A sorsvetéssel megállapított napon (ádár 13) nagyot fordult a kocka, a zsidók fegyverrel a kézben védték meg magukat és számoltak le ellenségeikkel. S megfogadták, hogy ők, utódaik és a hozzájuk csatlakozók ezentúl örömünnepet tartanak az előírt időben minden esztendőben. Maga a Purim elnevezés a perzsa pur szóból ered, ami sorshúzást jelent.

Hámán táska. Sok változata ismert
© Bodrogi Eszter
Szokás ilyenkor zajongani, kereplőt csörgetni, jelmezbe öltözni, de mindenekelőtt enni, inni. Purim napján családi ünnepi vacsorát tartanak. Ez a szeudát, ami délután kezdődik és késő estig tart. Az asztalra sok hús, bor és sütemény kerül. A „körítés” pedig a sok dal. Miután a Megilá, azaz Eszter könyve az egyetlen olyan szent írás, amelyben nem említik meg Isten nevét, az ő láthatatlan „jelenlétét” a vacsorán a húsos gombóc szimbolizálja.  Purim azért is kivételes ünnep, mert ezen a két napon a mértéktelen ivás szokásos korlátozását fel szabad rúgni. "Addig kell inni, amíg még különbséget tudunk tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között" - mondják a bölcsek (Megilá 7b.).

Receptek
Hámán táska

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 4 csésze liszt, 4 tojás, 3/4 csésze cukor, 1 csésze margarin vagy vaj, 1 ek narancshéj, 2 kk sütőpor, 1 csipet só, 1 kk vanília kivonat, 1 ek narancslé. (A margarin parve, vagyis páros, míg a vaj tejes. Ez fontos lehet annak, aki figyel a kóserre!)

A hozzávalókból tésztát gyúrok, lisztezett deszkára borítom, majd 3 mm vastagra nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és mindegyik kör közepébe egy kiskanálnyi lekvárt halmozok.
 
Lehet diós vagy mákos töltelékkel tölteni, sőt, süthetünk kenyértésztából paradicsommal és sajttal sós változatot is.  A tészta három oldalát felhajtom és összenyomkodom, hogy a lekvár ne folyhasson ki. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sütöm szép pirosra.

Túróhabos képviselőfánk  (egy darab egy falat)

© Bodrogi Eszter
Hozzávalók 24 db fánkhoz: 14 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 dl víz, 1,5 dl tej, 1 kk porcukor, 1 kk só, 5 nagy tojás. A vizet elkeverem a tejjel, felforralom, beledobom a vajat. Amikor a vaj is elolvadt, sózom, cukrozom, belekeverem a lisztet, majd folyamatos kevergetéssel még  három percig bűvölöm. Átteszem a robotgépbe, és beleütök egy tojást. Egy perc alatt beledolgozom teljesen, közepes sebességgel. Beleütöm a második tojást is, azt is teljesen eldolgozom, és így teszek az összes többi tojással is. A végén még három-négy percig nagy sebességen keverem a tésztát, majd kiskanállal hamarjában sütőpapírra halmozom. Persze sokkal szebb eredményt lehet elérni, ha habzsákkal dolgozunk. A halmok között 5-6 cm távolságot hagyok. Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütöm.

A túrókrém: 25 dkg túró, 2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 1 lime reszelt héja, 1/2 lime leve (természetesen a citrom is jó, de az éppen nem volt itthon).

A hozzávalókat botmixerrel teljesen csomómentesre, egyneműre turmixolom. Habszifonba töltöm, majd a kész túróhabot egy tálba nyomom. Belekeverek egy kis habfixálót, és a kész habot a félbevágott fánkokba kanalazom.

(A szerző blogja: www.fuszereslelek.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

Halálra gázolt a vonat egy embert Vácnál

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Hitelrontás, megtévesztés: igazgatók háborognak az iskolai rangsor miatt

Hitelrontás, megtévesztés: igazgatók háborognak az iskolai rangsor miatt