Tetszett a cikk?

Bár az utóbbi évtizedekben nem múlhat el könyves seregszemle gasztronómiai kiadványok nélkül, az idei könyvfesztiválon aránylag kevés kötet foglalkozott a főzéssel és az ételekkel. Azért akad pár ajánlásra érdemes könyv.

Először lássuk a sikeres szerzőpáros, Lajos Mari és Hemző Károly legfrissebb gyűjteményét, a 99 palacsintát, szokás szerint rengeteg képpel illusztrált receptjeivel. Mielőtt még valaki ásítozni kezdene az unalomtól, eláruljuk, hogy természetesen nem csak a megszokott palacsintákról van szó a szakácskönyvben. Az édes mellett megjelenik a sós, a rakott, a metéltre vágott, előételként, levesbetétként, köretként és egytálételként is. Abban nem értünk ugyan egyet Lajos Marival, hogy a palacsintát mindenki szereti, de aki mégsem, az majd legfeljebb nem veszi meg a könyvet és kész.

Emma asszony életmódpraktikái

Következő ajánlatunk szintén a szakácskönyv kategóriában jelent meg, de az előzővel ellentétben nem a kortárs főzőművészet potentátjainak receptjeit tartalmazza. A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói által írt recepteket mutat be, ezért talán nem is csak a főzésről szól. “Ez a könyv nem egy könyv. Hanem több. Receptkönyv, történelemkönyv, életmód-história, irodalomtörténet és nemes, veretes irodalom is, kedves, néha egészen csillogó stílben írt fejezetekkel, amelyekben ügyes versezetek is megbújnak olykor” - jellemezte a kötetet az előszóban Bächer Iván író. Emma asszony receptjei, ételei mára inkább kultúrtörténeti, mint gyakorlati jelentőséggel bírnak, a nosztalgia jegyében jólesik elmerengeni olyan desszertek felett, amelyeknél a szükséges alapanyagok leírása két tucat tojással kezdődik. Ha mégis ki akarnánk próbálni valamelyik historikus receptet, készüljünk fel rá, hogy nem minden hozzávaló áll feltétlenül rendelkezésre; ami hiányzik, azt pótoljuk ki egy kis fantáziával.

Nem édes élet

Általában nem foglalkozunk az éppen divatos fogyókúrás programokkal, de vannak olyan egészségügyi helyzetek, amikor muszáj bizonyos ételeket kiiktatni az étrendünkből és ehhez óriási segítséget biztosíthat egy jól megírt receptgyűjtemény. A cukorbetegség - sajnos csúnya klisé, de - tényleg népbetegség. Pedig a betegség kialakulása és komollyá válása megfelelő étkezéssel megakadályozható, ahogy ma már az inzulinos betegeknek sem kell kizárólag speciálisan nekik készült ételeket fogyasztaniuk - tudtuk meg a Springmed kiadótól. A normál ételek tudatos megválasztásával, a kalória- és szénhidrát-összetétel ismeretével a legváltozatosabb étrend kialakítása válik lehetővé. Ez a fajta tudományos hozzáállás persze nem megy könnyen, de a Cukorbetegek nagy diétáskönyve megoldást jelenthet. A két szerző, Fövényi József orvosi tanácsai, valamint Gyurcsáné Kondrát Ilona gondosan és bőségesen összeállított receptgyűjteménye sokat segíthetnek az életmód-átalakításban, mert arról van itt szó, akárhogy is kerülgetjük a forró kását.

Kádár Mónika

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!