szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök az államalapítás ünnepén Bíró Lajost, a Bock Bisztró társtulajdonos-séfjét.

Bíró Lajos (59) több mint negyven évet töltött különböző éttermek konyháiban szakácsként és konyhafőnökként. (Életútjáról részletesebben itt olvashat). Bár sokan addig is az egyik legkreatívabb magyar szakácsnak tartották, szakmai életében a 2003-2004-es évek hoztak döntő fordulatot. Egyrészt akkor találkozott az USA-ban élő Kiss Jánossal, aki a Hyatt szállodalánc corporate séfje volt, s meghívta magához új konyhatechnológiákat megismerni.

Másrészt akkor nyílt meg a Bock bisztró, ahol teljes mértékben kiélhette alkotó fantáziáját. Az étterem működésének négy éve alatt kollégáival közösen közel négyszáz ételt komponált.

A Bock bisztró az eltelt pár esztendő során a magyarországi vendéglátás élmezőnyébe került. Stabil helye van az Alexandra étteremkalauzának legjobb tizenkettőjében, a Dining Guide pedig 2008-ban az év legjobb éttermének választotta.

A személyre szóló elismerések sem maradtak el, Bíró Lajost 2009-ben a Magyar Vendéglátók Ipartestülete az Év Vendéglősének választotta, és az Amerikai Séfakadémia is a tagjai közé fogadta. Most, augusztus 20-ikán pedig a magyar állam is elismerte négy évtizedes szakmai munkásságát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Bíró Lajos – Bock bisztró

Bíró Lajost (58 éves) a szakmában az egyik legkreatívabb magyar séfnek tartják. 2003-2004-ig nem sokszor hallatta hangját a médiában, akkor azonban – a hivatalos lelkendezéssel szembeszállva – a Torkos Csütörtök kapcsán alaposan beolvasott a hazai gasztronómia felkent prókátorainak, felkavarva ezzel az állóvizet.