szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A katalánoknál az év egyik legemlékezetesebb éjszakája Sant Joan-é. Ami nem más, mint a mi Szent Iván éjünk. A nyári napéjegyenlőségnek kulináris hagyományai is vannak.

Júniusban Tossa de Mar-ban már napokkal korábban lázasan készülődnek: a tengerparton egyre hatalmasabb lesz a máglya, amire minden gyúlékony, jól égő  anyagot, holmit felhalmoznak a környéken lakók. Izgatott gyerekek szaladgálnak a kacskaringós utcákon petárdákat robbangatva. A házak több százéves kapui alól pedig csalogató illatok szállnak.

Június 24-én este aztán családostól özönlenek az emberek a tengerparti sétányokra, s hangos kiáltások, kurjongatások kísérik a magasba csapó lángokat. Megkezdődnek a szinte végtelennek tűnő tűzijáték bemutatók, csodálatos fényeket és alakzatokat rajzolva a víz fölé. Közben a sétányt a homokos parttól elválasztó alacsony kőkerítésekre asztalkendőket borítanak, terítékre kerülnek az ünnepi sütemények, a poharakban pezsgő habzik. Régi katalán tradíció Sant Joan éjszakáját szabadban töltött falatozással, süteményezéssel, pezsgőzéssel köszönteni.

Nyári napfordulóra. Behűtött pezsgő illik hozzá

A nyári napfordulóra külön süteményt sütnek Katalóniában, a Coca de Sant Joan-t, ami Szent Iván (vagy Szent János) tortájának hívnak. Ez a gasztronómiai hagyomány a XIII. század végére nyúlik vissza, bár pontos eredettörténete nem ismert. Tulajdonképpen egy eredetileg kelt tésztából készülő süteményféleségről van szó, briós és leveles változatban is. Tölteléke leggyakrabban édes, vaníliás tortakrém, a tetején kandírozott gyümölcsökkel és fenyőmaggal. Van olyan változata is, amelyhez rostokra vágott dinnyéből készült csemegét, a cabello de angel-t használják. Népszerű a töpörtyűvel sütött is, amit Coca de llardons-nak hívnak. Ahány ház, annyiféle változata van a Coca de Sant Joannak, a tejszínestől a csokoládéson át a marcipánosig, és így tovább. A formája is többféle, de a hagyományos változata elnyújtott ovális. Amúgy nem csak Katalóniában, hanem más spanyol tartományokban is népszerű édesség.

Sant Joan tortárját jól behűtött pezsgővel fogyasztják. Szokás a főétkezés után desszertként vagy uzsonnára is kínálni a nevezetes nyári napon. Töltelék nélküli, legegyszerűbb receptjét közreadjuk, ha netán valaki kedvet érez az elkészítéséhez és megkóstolásához.

Coca de Sant Joan (recept)

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5dl tej, 10 dkg cukor, 5 dkg fenyőmag, 2,5 dkg szárított élesztő, 4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg kandírozott gyümölcs.

Oldjuk fel az élesztőt egy csésze langyos tejben. A vajat hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni. Szitáljuk a lisztet egy tálba, s adjuk hozzá az előzőleg felfuttatott élesztőt, 7,5 dkg cukrot, a vajat és a tojásokat. Keverjük addig, amíg homogén, lágy tésztát nem kapunk, majd dagasszuk cipóformájúra.

Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük duplájára. Majd kinyújtjuk a tésztát gyúródeszkán, és  oválisra formázzuk (vagy tetszés szerinti formára). Rárakosgatjuk a gyümölcsbefőttet és a fenyőmagokat. Újra lefedjük konyharuhával és még egyszer megkelesztjük. A tepsibe téve szórjuk meg cukorral. Előmelegített sütőbe helyezzük és 180 Celsius fokon 20-25 percig sütjük, míg a tészta szélei arany barnára nem sülnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!