szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hozzáadott aromaanyagok nélküli élelmiszerek segítségével az "igazi ízlelést" mutatják meg a diákoknak a stájerországi iskolákban.

A mesterséges aromák és adalékanyagok már gyermekkorban erőteljesen irritálják a normál ízlelést, ezért a mezőgazdasági kamara kezdeményezésére indított programsorozatban "játékos formában próbálják szemléltetni és gyakoroltatni a természetes ízérzékelést" - közölte Katharina Zechner szervező. A cél érdekében száz stájerországi parasztasszonyt képeztek ki, akik a gyerekekkel együtt kóstolnak végig hét különböző élelmiszert - joghurtot, kenyeret, almát, cukrot, sonkát, kolbászt és sajtot.

"A különböző joghurtfajták vakon kipróbálása során rámutatunk azok természetes ízére, felhívjuk a figyelmet az előállításukkor célirányosan használt színezőanyagokra és aromákra. Megkóstoljuk az egyes almafajtákat is, és megpróbáljuk leírni a különbségeket, hogy tudatosítsuk az ízek sokszínűségét" - fejtette ki Rosemarie Wilhelm, a mezőgazdasági kamara szóvivője. 

Eltérő gyümölcstartalmú almaleveket is kortyolgatnak a gyerekek, akik így megtapasztalhatják, hogy mennyi gyümölcs van valójában a gyümölcslevekben, illetve mi a különbség az igazi gyümölcsöt tartalmazó és az aromatizált, színezett italok között. Emellett különböző minőségű és állagú kenyereket is kóstoltatnak velük. A programra összesen 250 iskola jelentkezett, a nagy érdeklődés a szervezőket is meglepte. "Az általános iskolásoktól az érettségi előtt álló évfolyamig több mint négyezer diák kapcsolódik be a programba" - mondta Wilhelm.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!