szerző:
V. Gy.
Tetszett a cikk?

Igenis lehet alternatívája a bornak az éttermi vendéglátásban, különösen az úgynevezett borgyilkos ételek kísérőjeként, amikhez nehéz, vagy egyszerűen lehetetlen hozzáillő bort találni.

A többször is a világ legjobbjának választott spanyol étterem, az El Bulli tulajdonos-séfjétől közismerten nem idegenek a szakácsművészettel határos egyéb területek sem. Bemutatkozott már például a molekuláris „koktélológiában”, és dolgozott együtt egy kávés céggel is. A közelmúltban pedig arról kaptunk hírt, hogy a katalán séf egy spanyol sör kifejlesztésében vett részt. A hírek szerint az Estrella Damm – a legpatinásabb spanyol sörfőzde – és Ferran Adrià csapatának – Juli Soler, Ferran Centelles és David Seijas sommelier-knek – kétéves fejlesztő munkája után került piacra az új sör, az Inedit, amellyel az volt az alkotók szándéka, hogy bebizonyítsák: a sör kiléphet a kocsmák falai közül, és elfoglalhatja az őt megillető helyet a csúcsgasztronómiában.

Mester és söre. Kocsmákon kívül

Ennek az elvnek megfelelően az Ineditet elegáns dombornyomott, minimalista fekete, 0,75 literes palackba töltötték, és terveztek mellé az asztalra egy hozzáillő üveg jegesvödröt is, ami garantálja a sör folyamatosan ideális, 4-6°C hőmérsékleten való tartását. A sör típusát tekintve egyébként belga búzasör a kötelező korianderrel és curacaóval, az „Adriàs csavart” pedig egy kis édesgyökér jelenti. Persze a sznobszenzorok is azonnal bejeleztek a piacra kerülést követően, még azok a sommelier-k is elismerően szóltak az Ineditről, akik eddig csak felhúzták a szemöldöküket, vagy elfordultak, ha sört láttak.

Az Inedit szervírozása 4-6°C-ra hűtve, jégvödörben ajánlott. Citrusos és olajos étkekhez, például salátákhoz, ecetes alapú szószokhoz, spárgához, articsókához, rukolához, valamint lazachoz, tonhalhoz és zsíros sajtokhoz javasoljuk fogyasztását. Tessék bátran kipróbálni, már Magyarországon is kapható.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!