szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

Ha akarjuk, ha nem, már megint csak pár hét van hátra az ünnepekig, amit az is jelez, hogy jártunkban-keltünkben egyre több karácsonyi vásárra bukkanhatunk. Ha a portékáknak ellen tudunk is állni, a forralt bornak, sült kolbásznak és pláne a pomposnak nemigen.

Valljuk be, tényleg nem is annyira a rémisztően drága és többnyire tök felesleges, évtizede ugyanolyan matricás bögrék, színes bőrnyakláncok vagy rugós fabábuk vonzanak bennünket, inkább a kis házikók, a fények és az illatok mesebeli hangulata. S a biztos tudat, hogy a bódék között ott találjuk minden vásárok és fesztiválok közkedvelt szereplőjét, a pompos-, avagy kenyérlángossütőt. El is kérik az árát az átfagyott vágyakozóktól rendesen. De otthon is teremthetünk magunknak hasonló adventi idillt, ehhez szeretnénk hozzájárulni a hét receptjével.

Pompos

Téli ízek. Forralborral az igazi
Rapp Eszter

2,5 dl tej
egy teáskanál cukor
25 g élesztő
200 g liszt
3 krumpli
egy teáskanál só
egy nagy doboz tejföl
2 lilahagyma
jó sok fokhagyma, min. 5 gerezd
300 g főtt-füstölt császárszalonna
250-300 g reszelt sajt
só, bors

A krumplit pucoljuk meg, daraboljuk fel és főzzük meg. Ha megfőtt, pürésítsük. Az élesztőt a cukorral hagyjuk felfutni a meglangyosított tejben. Lehet látni, ha felfut, habos réteg jelenik meg a tej tetején, na meg eleve nő a térfogata. Öntsük a felfutott élesztős tejet a liszthez, adjuk hozzá az áttört krumplit és a sót, majd gyúrjuk jól össze az egészet. Dagaszthatjuk gépben is. Egy órán keresztül kelesszük meleg helyen. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Gyúrjuk át a megkelt tésztát, nyomkodjuk (vékonyan-vastagabban, ki hogy szereti) egy kiolajozott tepsibe, és toljuk be az előmelegített sütőbe 5 perc elősütésre. Amikor kivesszük a sütőből a tésztát, az ujjainkkal nyomjunk mélyedéseket bele, hogy majd a tejföl becsuroghasson. A kipréselt vagy lereszelt fokhagymát keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk és kenjük meg vele az elősütött tésztát.

A további sorrend változtatható: ha előbb a reszelt sajtot szórjuk a tejfölös rétegre, akkor a rá halmozott, apróra kockázott szalonna és a vékonyra szeletelt lilahagyma is rendesen meg tud pirulni. Ha fordítva rétegezzük, akkor figyeljünk, mert a sajt hamar megég, miközben alatta csak puhul a hagyma és a szalonna. Toljuk vissza a pompost a sütőbe, és süssük készre. Kb. 40-45 perc alatt sül meg, de ha vékonyabb a tészta, hamarabb. Ha a teteje nagyon hamar pirul, takarjuk le fóliával. Melegen-langyosan, nagy kockákra vágva, teával, forralt borral isteni, de ezt tudjuk. Meg azt is, hogy tejfölt, reszelt fokhagymát és sajtot még nem árt mellé kikészíteni az asztalra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: hamburger a háznál

Bár a hamburger szó hallatán leginkább kiráz minket a hideg, tudjuk, nem lebecsülendő rajongó tábora van Big Mac-nek és társainak. Egyes fórumokon hatalmas vita folyik a tökéletes burgerről és lelőhelyeiről.

Rapp Eszter Élet+Stílus

A hét receptje: kerek perec

Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?