szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szigetszentmiklósi Gere pékségben sütött Debreczeni krumplis-komlós kenyér vitte el a pálmát a nemzetközi cukrász- és sütőipari szakkiállításon kenyér kategóriában, így ez lesz a nemzet kenyere augusztus 20-án - tájékoztatott Kolozsváry Péter, a pékség kereskedelmi és marketing vezetője.

A különleges kenyér egy régi receptúra modernizálása , illetve a szigetszentmiklósiak véleményezése,  előkóstolása után nyerte el végleges összetételét, ízvilágát. A hatvanas évekbeli receptre az alapító Gere István fia talált rá, ő bízta meg Debreczeni József üzemvezetőt, hogy a pékség fennállásának 75. évfordulója alkalmából süsse meg a mai kor követelményeihez „igazított” cipót - idézte fel a szakember.

A versenyre benevezett kenyér 16 órán át érlelt kovásszal készül, és 40 százaléknyi főtt burgonyát, illetve leforrázott komlót tartalmaz. A szalaggal átkötött termék a pékség mintaboltjaiban már egy éve kapható, és nagy népszerűségnek örvend. Tavaly ezüstérmes lett a marosvásárhelyi nemzetközi kenyérversenyen.

A budapesti szakkiállításon a Pékszövetség által meghirdetett verseny  kenyér kategóriájában 18-féle pékárut vonultattak fel a mesterek, közülük választotta ki a zsűri legjobbként a Gere-féle cipót. A versenykiírás szerint a győztes kenyér lesz az idei nemzet kenyere, tehát augusztus 20-án ezt a krumplis-komlós cipót sütik majd az ország számos pontján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!