szerző:
Marx testvérek

A nemzet bajban van. A húspép felszalámizza. A képzavar sötét árnyékot vet az újévre.

Állítólag a teljes esztendő virslifogyasztásának egyötöde december 31-re esik. A "húsipari zokni" tömegfogyasztásának kulturális gyökerét, amely mélyen ereszkedik a zsidó-keresztény-kelta-szittya ütközőzóna talajába, jól ismerjük: a spórolás. Kevés konyhai munkát ad, alacsony a költsége, félmázsákban vásárolható.

Nem is pénzben fizetjük meg az árát.

©

Önmagában nehéz a virslit elegánsra varázsolni, hiszen főként húsipari maradékok, nyesedékek, sőt, jöttmentek képzik az alapanyagát annak ellenére, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, mit nevezhetünk virslinek (maximum 30 milliméter átmérőjű, maximum 70%-os víztartalmú, legalább 40%-os hústartalmú és legalább 10% fehérjetartalmú termék). De attól még a maradékok, szottyadványok származhatnak olyan szerves anyagokból is, amelyek előző életüket nem petri-csészében fejezték be. 

Például marhából, vagy ha a bécsi, frankfurti verziókat kóstoljuk, akkor marhából és disznóból. Amiket ha forró vízbe dobtunk, ugyan megduzzadtak picit, de nem mint a lufi, ahogy ma elrettenve nézünk a kipukkadó virslikre. Merthogy ez utóbbiak – Magyar Élelmiszerkönyv előírás ide vagy oda – mindenféle mocsokkal vannak tele. Ha nem mocsokkal, akkor pótizékkel. Ha nem pótizékkel, akkor szója-bucitinekkel. A fajtiszta nemzeti virsli nem pukkad ki főzéskor, nincsenek benne ropogós porc és más származékok. A hústartalom ledarálása sem azt jelenti, hogy mint a pástétom szétcsorog a kés éle alatt, amikor vágni szeretnénk, hanem tud roppanni egy jóízű harapásnál, és csak rágás után nyelhető le a falat.

Van íze. Nem csak vize.

A Teszt

Ezért aztán a teszteléskor három szempontot vettünk szemügyre: roppan-e vagy sem, pépes vagy van-e tartása, van-e fűszere vagy íze?

Az eredmény botrányos. Nagyítóval kell keresnünk az ehető virslit. Ezért ahelyett, hogy agyonszapulnánk egy halom terméket, nézzük, miként találjuk meg a jobbakat. 7 alapszabály a helyes virsli választáshoz:

1. Csakis hentesnél vásároljunk. Ha hipermarketekbe megyünk, akkor is csak a húsos pultnál, a kirendelt hentes előtt válogassunk. A 4-es, 5-ös, 8-as, 10-es vagy még nagyobb, csomagolt-fóliázott virslik között rengeteg az ócska áru.

2. Hallgassunk a hentesre. Kérdezzük meg, melyiket ajánlja. Persze, ehhez megfelelő szakértőt kell találnunk benne, ezért aztán ha kelletlen, vonogatja a szemöldökét, vagy értetlenkedve turkál a pultban, akkor hagyjuk faképnél.

3. A műanyag fóliás virslit hagyjuk ki.

4. A füstölt az igazi.

5. Az olcsó virsli nagyon drága. Pénzt csak úgy spórolhat a gyártó, ha anyagot is spórol.

6. A drága virsli nem garantál minőséget. Sajnos. Éppen ezért…

7. …felső virslifogásban teszteljük. A jó áru rugalmas, vagyis ha egy picit összenyomjuk, akkor rögtön viszanyeri alakját.

©

Ez alapján az utolsó körbe 7 különböző virsli jutott be. 5 fajtát hentesnél vásároltunk, ezek mind megfeleletek a fenti 7 pontnak: frankfurti, frankfurti füstölt, juhbeles, juhbeles füstölt, borjú, bécsi roppanós. Ezeken túl még két előre csomagolt termék is bejutott, a Sága Füstli (bükkfával füstölt pulyka) és a Pick (mangalica).

A kiválóságot mustármagban mérjük. 2 mustármag felett már bátran vásárolhatunk, 3 mustármag az igazi virsli minden attribútumát viseli.

Frankfurti füstölt – hentesnél vettük

Nem szerepelt jól. Elmarad a figyelemfelkeltő roppanás, a fogunk könnyen talál utat a húsába, ami majdnem megfelelne, ha nem ütköznénk porcdarabokba. Önmagában majdnem íztelen, nagyot kanyaríntunk a mustárba.

1 mustármag.

Ha a hentes füstölt frankfurtit ajánl, kérdezzünk rá, hogy roppan-e vagy sem.

Frankfurti – hentesnél vettük

Alulmúlja füstölt párját. Nem roppan, a húsa kissé gumi állagú, íze pedig kifejezetten rossz. Most tűnik csak fel, hogy még az előbbi, fűszertelen virsli füstölt íze is mennyire tud hiányozni.

0 mustármag.

Nincs kizárva, hogy akad ebből jobb verzió, amit érdemes megvenni, de fenntartással kezeljük.

Pick mangalica – előre csomagolt

Ez ám a meglepetés. Bevalljuk, bár a döntőbe bejutott, mégis előítélettel kóstoltuk, hiszen előcsomagolt, és a hűtőből, nem a hentes keze alól érkezett. Már fogalmaztuk is magunkban a vitriolos megjegyzéseket, amikor… egy apró roppanás. Közepes roppanás. De roppanás!

A húsa túl krémes, mint egy pástétomé, és az íze jellemgyenge. Sok mustárral és kenyérrel viszont vállalható.

1 mustármag.

A lejárati időt ellenőrizzük a csomagoláson!

Bécsi roppanós

Igazán roppanós bécsi virslit nehéz találni. A tányéron két különböző hentestől érkeztek minták, az egyik roppant, a másik nem. Mindkettő állaga azonban húsos, nem pástétomos, ízük szerény de nem sótlan.

2 mustármag a roppanós változatnak. A másik szégyellje magát.

Azt ajánljuk vásárláshoz, amit a füstölt franfurtinál: kérdezzük meg a hentest, hogy roppanós-e a portékája, és közben röntgen tekintetünket fúrjuk csillagszemébe.

Sága klasszikus füstli pulykavirsli - előre csomagolt

A műanyag tasakból gyurma rudacskák kerülnek elő, elég ijesztőek. Vékonyak, sápadtak, és már ránézésre is borzalmas az állaguk, hiszen a szorosan összepasszírozott virslik szögletesek. Szögletesek! Mutánsok.

1 atommag.

Juhbeles – hentesnél vettük

Jók a tapasztalatok, korrekt roppanással indul az első harapás. Krémes a belseje, de még nem pépes. Íze ugyan nem túl karakán, de kellemesen és enyhéz sós-fűszeres.

2 mustármag.

Füstölt juhbeles – hentesnél vettük

A bajnok. Először is füstölt, ami a fűszeres íz mellett férfias zamatot ad, így nem a liternyi rálocsolt mustártól lesz ehető. Roppan is, húsos is, bátran vehető.

3 mustármag.

De azért a 7 lépéses ellenőrzést itt se hagyjuk ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Outlookot használ? Jön a fekete verzió

Idegenben is nyert a Fradi, továbbjutott a BL-selejtezőn

Idegenben is nyert a Fradi, továbbjutott a BL-selejtezőn

Orosz üzleti kör kezdett terjeszkedni a Balatonnál

Orosz üzleti kör kezdett terjeszkedni a Balatonnál

Elmondta az orosz külügyminiszter, mit is kéne Ukrajnában csinálni

Elmondta az orosz külügyminiszter, mit is kéne Ukrajnában csinálni

Gond lehet az Airbus A321neo gépekkel, ilyet vett most a Wizz Air is

Gond lehet az Airbus A321neo gépekkel, ilyet vett most a Wizz Air is

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás

Az Apple új sorozatában kicsit máshogy zajlott a holdra szállás