szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hanoiban, Vietnám fővárosában a legjobb levesre, a phóra olyan ütött-kopott éttermekben és utcai büfékben lehet rátalálni, ahol a személyzet udvariatlan, a sor végeláthatatlan, a kényelem pedig spártai. A levest viszont a világ legjobb fogásai között emlegetik.

A százéves, gyömbérrel és más délkelet-ázsiai fűszernövényekkel készült marhahúsleves igencsak aromás,ízgazdag. Az ország déli részén szójacsírát is tesznek bele, de északon ez szentségtörésnek számít. Azt azonban a nagy francia séfek és a turisták egyaránt elismerik, hogy a pho (kiejtése: fö) a világ egyik legkedveltebb fogása.

"Húsz éve eszem itt" - mondja az AFP francia hírügynökség tudósítójának a 39 éves Tran Van Hung, a Pho Thin nevű étterem előtt dideregve a téli párás időben,miközben várja, hogy sorra kerüljön. "A személyzet mindig goromba velem, de megszoktam és nem érdekel" - mondta. Megjegyezzük,Hanoiban a mostani,éjszakai 15 fok hidegnek számít...

Az eredetileg reggeli, felmelegítő fogásnak szánt ételt már a nap bármely szakában fogyasztják a szegények és gazdagok, a józanok és az alkoholisták, a fiatalok és az öregek egyaránt. Országszerte 24 órás Pho leveshálózat müködik.

hvg.hu

Pham Anh Tuyet séf elmondta: a pho a vietnámi konyha tradicionális étele. A bele való rizstésztát kézzel gyúrják, és amikor főzni kezdik, nem lehet "régibb" négyórásnál. A gyömbért faszénen meggrillezik, majd a levest a fűszerekkel együtt lassú tűzön, nyolc órán keresztül hagyják fortyogni a faszénen. A vékonyra szeletelt húsokat csak közvetlenül a tálalás előtt dobják bele.Friss koriandert, chilipaprikát, lime szeletet, zöld hagymát külön kis tálkában adnak mellé.

A mitikus erőleves csirkével gazdagított változatát Japán 1940-es inváziója idején kezdték el készíteni, akkor ugyanis kevesebb más hús volt az országban. Az étel eredete a mai napig vita tárgya. A tradicionális vietnámi konyhában a marhahús inkább hiánycikk volt, mivel az állatokat főként igavonásra használták.

A vörös hús a francia gyarmatosítás idején, a 19. században került a vietnámiak tányérjára. Didier Corlou, a hanoi Metropol Hotel volt séfje szerint a pho vietnámi étel francia hatással. A neve talán a hasonló hangzású francia húslevesből, a pot-au-feu-ből származik, amibe főtt marhahúst és zöldségeket, esetleg pirított kenyeret tesznek.

Mások úgy gondolják, hogy a nemzetközi karriert befutott fogás a század elején az észak-vietnámi textilipar központjából, Nam Dinh-ből származik. Állítólag az a szakács találta ki, aki olyan fogással próbálkozott, amely egyaránt elnyeri a vietnámi munkások és a franciák tetszését.

Más feltételezés szerint a leves elődjét már a külföldi hódítók előtt ismerték. "De nem ez a fontos, a pho a világ egyik legjobb levese, sőt maga a vietnámi konyha a legkiválóbb a világon" - hangoztatta Corlou.

A pho már Magyarországon is egyre közkedveltebb,a gasztronomok leginkább a budapesti Sárkány center Hoa Sen vietnámi kifőzdéjének autentikus levesére esküsznek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!