Melyik a legjobb kenyér a Lidl, a Spar, az Aldi és a Penny polcain a dietetikus szerint?
A diétázók általában igazi mumusnak tartják a kenyeret, pedig nem feltétlenül kell lemondani róla, ha mértékkel fogyasztjuk, és persze az sem mindegy, melyiket választjuk. A kézműves pékségekben kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlva könnyebb jó minőséghez jutni, de mit találhatunk a nagyobb diszkontláncok polcain? Trenka Andrea Petra dietetikus a HVG-nek elmondta, mit keressünk, ha egészséges kenyeret szeretnénk hazavinni, és mi az, amit érdemes elkerülni.
„A kenyér alapvetően lisztből, vízből, kovászból és sóból áll. Ha már más is van benne, könnyű melléfogni” – szögezi le mindjárt az elején a szakember. A különböző emulgeálószerek, például a xantán és a guargumik rossz hatással vannak a mikrobiomunkra, és érdemes kerülni a cukrot is. Az édes íz kifejezetten addiktív, könnyű sokat enni a cukros ételekből; a babák is azért vannak oda a kifliért, mert a szénhidrátot már a szájban elkezdi lebontani a nyál, emiatt édes ízt lehet érezni. Ha pedig még extra hozzáadott cukrot is tartalmaz egy péktermék, ez a hatás hatványozottan érvényesül.
Ha nagyobb mennyiséget eszünk – főleg mozgásszegény életmód mellett – megugrik a vércukorszintünk, de a gyors felszívódást követően ismét megéhezünk. A vércukorszint ingadozása miatt állandóan azt érezzük, hogy nincs elég energiánk, és több élelmiszert fogyasztunk, mint amennyire igazából szükségünk lenne.
Azt tehát már tudjuk, mit kerüljünk, de mit érdemes választani? Négy diszkontlánc, a Spar, a Lidl, az Aldi és a Penny online elérhető kenyérkínálatát néztük át Trenka Andrea Petrával, és hoztunk néhány ajánlást.
