szerző:
hvg.hu

Szerdán este nem sokkal fél hét után fejeződött be a Bocuse d'Or szakácsverseny eredményhirdetése Lyonban. A magyar csapatot Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje vezette, ő a legjobb plakát közönségdíjával dicsekedhet, menüsorával a pontversenyben tizedik lett. A francia csapat nyert, dobogós helyen zárt Dánia és Japán.

A Széll Tamás séf által vezetett magyar csapat tizedik helyezett lett a franciaországi Bocuse d'Or szakácsversenyen, amelyen 639 pontra értékelt halmenüvel és 716 pontos húsmenüvel 1355 pontot szereztek.

A magyarok hozták el emellett a legjobb plakát különdíját, amelyre a közönség szavazhatott (az összes plakátot itt nézhetik meg). A magyar plakátot a Gálos Viktor's Photostudio készítette. Guatemala nyerte a legjobb promóciót.

Az Index úgy tudja, a magyar csapat az étel melegen tartásához használatos 90 fok helyett 150 fokon felejtette a sütőt, emiatt pedig a köret túlmelegedett. Széll Tamás a lapnak elmondta, amikor meglátta a köretet, "leizzadt a lába szára", ettől függetlenül "jó helyezésnek" tartja a megszerzett tizediket.S ezzel valamennyien csak egyetérthetünk,és büszkék lehetünk rá.   Bíró Lajos, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke azt mondta, ha Széll kipiheni magát, szívesen belevágna egy következő versenybe.

©

Az első helyezett Franciaország séfje, Thibaut Ruggeri lett. (Ő a párizsi Lenôtre étterem séfje.)

Az ezüstérmet a dán csapat, Jeppe Foldager (Søllerød Kro étterem) és Christoffer Brink (Geranium étterem) menüsora kapta.

A bronzérmet a japán csapat séfje, Norijuki Hamada (Bleston Court Yukawatan étterem) kapta.

A legjobb haltál díját a norvég csapat hozhatta el. A legjobb marhahúsért és a legjobb segítőért járó különdíjat a brit csapat kapta a zsűritől.

Először szerepelt magyar versenyző a rangos lyoni Bocuse d'Or szakácsversenyen, Széll Tamás, az Onyx étterem séfje azzal szerzett jogot a lyoni döntőben való részvételre, hogy tavaly márciusban az európai fináléban Brüsszelben kilencedik helyezést ért el.

A győztes Thibaut Ruggeri
©

A kétnapos versenyen négy kontinens huszonnégy országának versenyzői indultak.Széll Tamás a szerdai körben versenyzett, ekkor mutatta be a Rubik-kocka által ihlette versenyfogásait (az előzményekről írt cikkünket itt olvashatja). A 27 tagú nemzetközi zsűri először a magyar séf rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként mini lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.

Széll Tamás hústálja - a Nagyítás-galériához kattintson!
©

A francia műsorközlő azt mondta: reméli, hogy a magyar fogások is olyan különlegesek és eredeti ízűek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv.

A lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt. A gasztronómia olimpiájának számító megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének. A magyarok a lelátó jobb felső soraiból bíztatták és ünnepelték lelkesen Széll Tamást.

A versenyt a helyszínen kísérte figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere ( a hvg.hu  helyszini fotókat és rövid információkat a Lyonban élő Varga Csabától is kapott, aki a tavalyi,egri A la Carte gasztronómia a képzőmüvészetben c. kiállitás egyik kurátora volt). A 2011-es Goldenblog díjas gasztronómiai szakértő,Jókuti az MTI-nek telefonon elmondta: annak ellenére, hogy a séfek hónapok óta készültek, a verseny spontaneitásának érdekében a csapatoknak az alapanyagok egy részét a helyszínen, egy mesterséges kialakított piactéren kellett összeválogatniuk, mintha a séf a reggel bevásárolt hozzávalókból rögtönözné a köreteket.

A magyar csapatot az a meglepetés érte, hogy nem találtak szarvasgombát a szervezők kínálatában. Egy 2 Michelin-csillagos lyoni séf azonban az utolsó pillanatban kisegítette Széll Tamást 15 dekagramm szarvasgombával. A magyar séf és segítője, Garai Ádám végig az előzetes menetrendnek megfelelően, higgadtan, koncentráltan, és láthatóan nagy élvezettel készítette el a rendelkezésre álló 5,5 órában a versenyfogásokat.

A nemzetközi zsűriben Paul Bocuse alapítón, valamint a legutóbbi versenyen győztes Rasmus Kofoed dán séfen, a zsűri elnökén és a 3 Michelin-csillagos Enrico Crippa tiszteletbeli olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Német állampapírral a klímavédelemért

Német állampapírral a klímavédelemért

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak