szerző:
hvg.hu

Önt is idegesíti, ha nem pattog ki az összes kukorica a zsákban? Francia tudósok egy brit tudósokat is megszégyenítő kutatással rájöttek, mi a titka a dolognak.

Francia tudósok azt vizsgálták, milyen hőmérsékleten pattognak ki a leginkább a kukoricaszemek a pattogatott kukoricához. Kísérletükben a kukoricaszemeket egy sütőbe tették, ahol 10 Celsius fokonként emelték a hőmérsékletet és közben nagy teljesítményű kamerákkal rögzítették az eseményeket.

Azt találták, hogy 100 foknál a szemek belsejében lévő nedvesség elkezd gőzzé alakulni, 180 foknál azonban a nyomás az atmoszférikus nyomás tízszeresére nőtt, és ettől megrepedt a szemek külső burka, a keményítőtartalmű belső rész pedig kitüremkedett a repedéseken keresztül, vagyis "kipattogtak" a kukoricaszemek.

A kutatók arra jutottak, hogy 170 fokon csak a szemek 34 százaléka pattogott ki, 180 fokon viszont már a 96 százalékuk, vagyis majdnem teljes volt a siker.

©

Emmanuel Virot, a kutatás egyik vezetője azt mondta, arra jutottak, hogy a kukoricapattogtatás szempontjából a 180 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, a szemek méretétől vagy formájától függetlenül.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan kezdenek "ugrálni" a kukorciaszemek. Arra jutottak, hogy a megrepedt kukoricaszemekből először a felforrósodott tál felé indul el egy kis nyúlvány, amit "lábnak" neveztek, amely végül ahogy a másodperc törtrésze alatt hirtelen megnő, milliméterekre elrúgja a szemet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a pattogatott kukorica jellegzetes "pattogó" hangja nem az ugrálásnak köszönhető, mert már előbb megjelenik: a hangot a vízgőznek a magból történő hirtelen távozása adja ki, amelyet felerősít a mag belsejében ekkor végbemenő nyomáscsökkenés - foglalja össze a kutatás eredményét a BBC.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában