szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Önt is idegesíti, ha nem pattog ki az összes kukorica a zsákban? Francia tudósok egy brit tudósokat is megszégyenítő kutatással rájöttek, mi a titka a dolognak.

Francia tudósok azt vizsgálták, milyen hőmérsékleten pattognak ki a leginkább a kukoricaszemek a pattogatott kukoricához. Kísérletükben a kukoricaszemeket egy sütőbe tették, ahol 10 Celsius fokonként emelték a hőmérsékletet és közben nagy teljesítményű kamerákkal rögzítették az eseményeket.

Azt találták, hogy 100 foknál a szemek belsejében lévő nedvesség elkezd gőzzé alakulni, 180 foknál azonban a nyomás az atmoszférikus nyomás tízszeresére nőtt, és ettől megrepedt a szemek külső burka, a keményítőtartalmű belső rész pedig kitüremkedett a repedéseken keresztül, vagyis "kipattogtak" a kukoricaszemek.

A kutatók arra jutottak, hogy 170 fokon csak a szemek 34 százaléka pattogott ki, 180 fokon viszont már a 96 százalékuk, vagyis majdnem teljes volt a siker.

©

Emmanuel Virot, a kutatás egyik vezetője azt mondta, arra jutottak, hogy a kukoricapattogtatás szempontjából a 180 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, a szemek méretétől vagy formájától függetlenül.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan kezdenek "ugrálni" a kukorciaszemek. Arra jutottak, hogy a megrepedt kukoricaszemekből először a felforrósodott tál felé indul el egy kis nyúlvány, amit "lábnak" neveztek, amely végül ahogy a másodperc törtrésze alatt hirtelen megnő, milliméterekre elrúgja a szemet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a pattogatott kukorica jellegzetes "pattogó" hangja nem az ugrálásnak köszönhető, mert már előbb megjelenik: a hangot a vízgőznek a magból történő hirtelen távozása adja ki, amelyet felerősít a mag belsejében ekkor végbemenő nyomáscsökkenés - foglalja össze a kutatás eredményét a BBC.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Marabu Féknyúz: Álhír, hír, hír, hír

Marabu Féknyúz: Álhír, hír, hír, hír

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban