szerző:
hvg.hu/termekmix.hu
Tetszett a cikk?

A húsok és a halak mellett füstaromája lett a divatos brit éttermekben a vajnak, a gyümölcsöknek és a zöldségeknek, de még a koktéloknak is. Füstölnek nagyok és kicsik, a divat a háztartásokban is egyre terjed.

Egyre több kiadvány kapható "hogyan füstöljünk könnyen, gyorsan otthon" témakörben, sőt a könyvek mellett konyhai eszközöket is kínáló internetes kereskedő, az Amazon arról számolt be, hogy az otthoni használatra szánt füstölő szerkezetek forgalma 200 százalékkal nőtt. A Waitrose hálózat konyhai kiegészítőkre is szakosodott boltjaiban pedig füstölésre alkalmas faforgácsokat kezdtek árulni - írja a Chef&Pincér.

Kezdetleges, de a célnak megfelelő füstölő készüléket egyébként egy ügyesebb háziember könnyedén összedobhat pár, sok háztartásban amúgyis megtalálható eszközből. Csak egy olyan méretes fémdoboz kell, amelynek az aljában kialakítható az égéstér és kicsit feljebb behelyezhető egy rács, amelyre az alapanyagot lehet tenni. A lényeg, a ketyere úgy záródjon,hogy folyamatosan parázson tartva füstölöghessen a felhasznált faforgács. Nehézséget inkább az okozhat, hogyan  biztosítható a - beltérben is használható- barkácsládában egyenletesen az ideális füsthőmérséklet. A meleg füst ugyanis közel 100 Celsius-fokos hőmérsékletével komolyabb hőkezelést jelent, míg a hideg füst nem mehet 30 fok fölé, és inkább csak aromatizál.

A füst alapjául szolgáló forgácshoz  univerzális választás a tölgy, ami lágyabb füstízt ad. A hickory fa erős amcsis baconízt kölcsönöz, így remek választás lehet sertéshúsokhoz. Az almafa édeskés, könnyedebb füstje a csirkéhez és a halhoz ideális. A legerősebb ízesítő hatást a Mexikóban és az Egyesült Államok déli területén őshonos mesquite fával lehet elérni, ez a vörös húsokhoz az igazi. Végszükség esetén a már forrázott teafű vagy a hörcsögalomként árult forgács, fűrészpor is szóba jöhet. Persze a legkönnyebb annak, akinek van egy asztalos ismerőse, hogy kérhessen tőle valamilyen kezeletlen keményfa forgácsot.

4szoba.hu

Ideális alternatíva az USA-ban is népszerű, Smoking Gun,vagyis a füstölőpisztoly, különösen hal, sajt, zöldségek és vaj (!) aromatizálásához. Az ügyes szerszám nagyjából 60 fontért kapható. Leginkább egy csővel ellátott hajszárítóra hasonlít. Előszeretettel kezdték használni a séfek és mixerek: a csövön keresztül egyszerűen bepumpálhatják a hideg füstöt abba a tároló dobozba, palackba, edénybe, tálba, amelybe a füstölendő alapanyagot tették, hogy átjárja a kívánt füstös íz. A pisztoly fejébe adagolható a füstölő szer (teafű, de akár száraz fűszerek is). Használatához egy magyar blogon is remek útmutatót találunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!