szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Javították az euróövezet idei gazdasági növekedési ütemére adott előrejelzésüket szerdai prognózisukban londoni pénzügyi elemzők, akik ugyanakkor a legutóbbi árzuhanás ellenére emelték idei olajár-prognózisukat, tekintettel a korábbi magas árszintre.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - júniusra szóló, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett globális előrejelzésében 2,0 százalékra emelte az euróövezeti gazdaság idei növekedésére adott becslését az előző prognózisában szereplő 1,8 százalékról, azzal indokolva a módosítást, hogy a valutaunió hazai összterméke (GDP) az idei első negyedévben "meglepően gyors ütemben" növekedett.

Az EIU londoni elemzői ugyanakkor az eddigi 2,9 százalékról 2,7 százalékra rontották az amerikai gazdaságra érvényes idei egész évi növekedési előrejelzésüket, a vártnál gyengébb első negyedévi amerikai GDP-bővülés miatt.

A ház a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolajkeverék idei hordónkénti átlagárára adott prognózisát 101 dollárról 108,50 dollárra emelte, azzal együtt is, hogy május elején meredeken csökkentek az olajárfolyamok. Az EIU szerint az árelőrejelzés emelését az igen magas áprilisi árszint indokolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán