A kormány és a Monetáris Tanács közösen úgy döntött, hogy a forint ingadozási sávjának közepét 282,36 forintra tolta el az eddigi 276,1 forintról - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán, a kormányülést követően. A kabinet szerint a gyengébb forint az exportőröknek nagyobb biztonságot jelent.

Az erős sávszél 240,01 forintra emelkedett 234,69 forintról, a gyenge sávszél 324,71 forint lett a korábbi 317,51 forint helyett. Az ingadozási sáv továbbra is plusz-mínusz 15 százalék. A döntés azután született, hogy a kormány áttekintette a gazdaság helyzetét, s úgy vélték: javítani kell a gazdaság versenyképességén rövid és hosszú távon egyaránt.
A bankközi devizapiacon a sáveltolás bejelentése előtt 255,90/256,00 forinton kereskedtek az euróval szerdán, a bejelentést követően 265,00/266,00 forintra ugrott a közös valuta árfolyama. Az új számítási módszer szerint a forint helyzete 14 órakor a sávon belül 5,97 százalékon állt a sávcentrum alatt az erős oldalon. A sáveltolás előtt 7,26 százalékon volt a forint.
A kormány kezdeményezésére döntöttek a sáv eltolásáról, miután a kormány azzal érvelt, hogy a gyengébb forint az exportőröknek nagyobb biztonságot jelent - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Járai szerint erre a pozitív ösztönzésre szüksége van a gazdaságnak, s az inflációs célok egy gyengébb forinttal is teljesíthetőek. A kormány döntésével azt akarta elérni, hogy 240 forintnál is erősebb forint/euró árfolyam ne alakuljon ki az elkövetkezendő időszakban.
Szerdán jelentette be a pénzügyminiszter azt is, hogy a költségvetési intézményeknél és más előirányzatoknál 76 milliárd forintos megtakarítást irányzott elő a kormány az idén. A megtakarítást a költségvetési intézményeknél 2,5 százalékban határozták meg, ami 40-45 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. Emellett a tárcák, intézmények maradványértékeit is mérséklik, ez 20-25 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Ezen túl a lakásrendelet módosítása is hozzájárul a költségvetési takarékossághoz, mintegy 6-16 milliárd forinttal.
A makrogazdasági elemzőket meglepetésként érte a kormány döntése a forint ingadozási sávközepének eltolásáról. Mihálovits Zsolt, az Inter-Európa Bank elemzője úgy véli, a kormány a romló makrogazdasági helyzet közepette talán ettől vár javulást. A külpiacokon ugyanis recesszióközeli állapot van, a folyó fizetési mérleg hiánya az idén már kétszerese a tavalyi azonos időszakinak, az államháztartási hiány pedig - a meglepően jó májusi adat ellenére - a várakozások szerint magasabb lesz a tervezettnél - fejtette ki az elemző. Kiemelte, hogy a kormány ezzel a gazdaságpolitikai lépéssel elsősorban az export élénkítését kívánja elősegíteni. A gyengébb forint ugyanis javítja az exportőrök versenyképességét, az export teljesítmény javulásával pedig kedvezőbbé válhat a folyó fizetési mérleg hiánya. A sáveltolás 2,2 százalékos mértékét Mihálovits Zsolt inkább csak jelzésértékűnek tartja. Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője az államháztartási hiány alakulásának tükrében indokoltnak nevezte a kiadások visszafogását. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a 76 milliárd forintos megszorításba a kormány beleszámolta a lakástámogatási rendszer módosítását, noha ez nem új elem, várható számszerű hatására már korábban is végeztek számításokat. „A kiadások lefaragása érthető, ám a forint árfolyamsáv-közép eltolása egyelőre nehezen értékelhető” - mondta. „Különösen úgy értelmezhető nehezen a lépés, hogy a 15 százalékos ingadozási sáv nem változott, így a forint árfolyamát a döntés lényegében nem korlátozza” - tette hozzá az elemző. Vojnits Tamás nem nevezte szerencsésnek a jegybank döntését, mert - mint mondta - e szerint a sávközép ad hoc módon változtatható, ami gyengíti a gazdasági környezet kiszámíthatóságát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal