"Higgyenek nekem, Európa a következő tíz évben gazdaságilag a harmadik világ szintjére süllyed. A legkisebb esélye sincs arra, hogy felvegye a versenyt Kínával, Dél-Koreával vagy Indiával" – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak Bernie Ecclestone, a Forma-1 első embere.

Az idősödő, de aktivitásából mit sem vesztő porondmester természetesen a pénzről beszél, amivel igen jó viszonyban van, mert sok is van neki, és azt is tudja, hogy hol terem. Hát most átszervezi üzleti érdekeltségeit, hogy a Forma-1 körfogása továbbra is úgy, vagy még nagyobb iramban szállítsa neki a pénzt, mint eddig. Szerinte erre Európában mind kevesebb a remény, hát hurcolkodik.

Sir Bernard komolyan gondolja, amit mond, különben aligha hányna fittyet lovagként, és az egyik legvagyonosabb angolként a tradíciókra. Hazájában már a legeslegelső Grand Prix-nek otthont adó egykori repülőtér, Silverstone rendezési joga sincs biztonságban. Ecclestone szerint a pályának egyszerűen nincs jövője. A San Marino-i futamnak helyet adó Imola felett viszont már el is törte a pálcát, s nem zavarta, hogy az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett autodromon eddig huszonnégy Forma-1-es futamot rendeztek. S ez az a hely, ahol 1994-ben az időmérő edzésen az osztrák Roland Ratzenberger, majd a futamon a legendás Ayrton Senna szenvedett halálos balesetet, s így Imola valóságos zarándokhellyé vált.

Az új futamokra elsősorban keleti országokban kerül sor. Az idén először Bahreinben és Kínában, aztán 2005-től Törökországban, míg 2009-től a Koreai Köztársaságban is. Mivel a versenyek száma nem bővíthető a végtelenségig, az újak a régi európai nagydíjak helyét foglalják el a naptárban.

Ecclestone alighanem rátapintott a lényegre, Európa gyenge pontjára. A nyugati civilizáció elért fejlődésének arra a pontjára, amikor a jólét és a társadalom tagjainak adott egyéni és kollektív jogok olyan kiterjedtté váltak, ami lehetetlenné teszi a kellően dinamikus gazdasági fejlődést. A problémát az Európai Unió vezetői is felismerték, amikor a sűrűsödő bajokra válaszul 2000 márciusában elfogadták a Lisszaboni Stratégiát. Eszerint a globális cél, hogy 2010-re az EU váljon a világ legdinamikusabb gazdaságává. A Lisszabonban megfogalmazott szándékok értelmében az EU-nak egyszerre három dologra kell összpontosítania: a gondolatokra, a piacokra és az emberekre. A nekibuzdulás után azonban az eredmények mintha késnének, s a 2010-re beígért gazdasági fellendülés előszele helyett egyelőre csak az Unió politikai és gazdasági jövőjéről zajló viták érkeztek meg.

Ecclestone-nak, s valószínűleg más üzletembereknek is elegük lett a szócséplésből, s úgy gondolták, jobb lesz nekik Keleten, még akkor is, ha az EU bővítése új piacokat és távlatokat nyit. Elmentek oda, ahol az emberi jogok körül nem csapnak akkora hűhót, a környezetszennyezést és a természetkárosítást nagyvonalúbban kezelik, a gyermekek születése nem jelenetős befektetéseket és évtizedekig tartó gondoskodást, hanem alkalmasint újabb munkáskezeket jelent a családoknak, s a magas népességgyarapodás miatt (már ha van ilyen) a társadalombiztosítási rendszer nem rak mázsás terheket a vállalatok vállára. Jobban érzik ott magukat, ahol a dohányreklámokat nem tiltják be (mert például a dohánycégek pénze még mindig meghatározó súlyú a Forma-1-ben), s ahol megfelelő ellenszolgáltatások fejében a hivatalnokokkal könnyebben dűlőre lehet jutni a kényes kérdésekben is.

Eközben Kofi Annan ENSZ-főtitkár arra figyelmeztette Európát, be kell engedniük a bevándorlókat, akik azon kívül, hogy elvégzik az olyan feladatokat, amelyekre az őslakosok között egyre kevesebb jelentkezőt találni, hozzájárulnak a társadalombiztosítási rendszerek fenntartásához is. Különben is a bezárkózás csak az illegális és ellenőrizetlen bevándorlást erősítené, aminek eddig sem sikerült ellenállni. A jóléti államok reakciója erre a kihívásra jól látható volt már a csatlakozó országokban megjelenő olcsó munkaerő-kínálattól való ijedelem következtében is. A helyi törvényhozók igyekeztek olyan szabályokat hozni, hogy a magas jövedelmek fennmaradjanak, s a keleti konkurencia alacsonyabb munkaerőköltségeivel ne lehessen letörni az általános bérszínvonalat. Azaz sikeres lépéseket tettek Európa versenyképtelenségének konzerválása felé.

Mit gondol erről Ecclestone és a többi „profithajhász” tőkés? Talán, hogy nekik már elegük van az erős szakszervezetekből, a magas bérekből, a nem eléggé határozott technológiai fejlődésből, a globális méretekben is erős vállalatok csekély számából, a túladóztatásból, az állandó uniós és helyi szintű politikai torzsalkodásokból, az egységes és a nemzeti valuták körüli vitákból, s az ebből fakadó árfolyamveszteségekből, és így tovább. Így inkább elmennek az arab világba, Kínába, Indiába vagy Törökországba, ami már középtávon is fejlődő- és versenyképesebbnek látszik Európánál.

Sir Bernard tehát a maga egyenes módján figyelmeztetett: beletörölte az orrunkat saját kifinomultságunkba, s megmutatta, ha Európa szereti is a dekadenciát, a dolgok jelen állása szerint ezért manapság a világpiacon már egyre kevesebbet adnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre

Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc

Gigászi offenzívába fogott Mészáros Lőrinc

Ha igazán intelligens kávéfőzőt szeretne, ezeket a funkciókat keresse!

Ha igazán intelligens kávéfőzőt szeretne, ezeket a funkciókat keresse!

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt