Tetszett a cikk?

Mihail Kaszjanov meglepetésszerű eltávolítása az orosz kormány éléről Putyin elnök gazdaságpolitikájának fordulatát jelentheti, nagyszabású szerkezeti és intézményi reformok bevezetését készíti elő - találgatják a moszkvai lapok.

A Jelcin-éra véget ért - fogalmazza meg az orosz kormányhoz közelálló Rosszijszkaja Gazeta Mihail Kaszjanov meglepetésszerű menesztésének legfőbb üzenetét, utalva arra, hogy a kegyvesztett politikus megannyi szállal kötődött Putyin elődjéhez, a Jelcin elnöksége - különösen annak második ciklusa - alatt megerősödött oligarchikus csoportokhoz.

Más moszkvai újságok is lázasan keresik a magyarázatokat arra a kérdésre, hogy miért éppen most, alig három héttel az elnökválasztás előtt szabadult meg Putyin Kaszjanovtól, amikor az alkotmány szerint az új államfő beiktatásakor a hivatalban lévő kormánynak úgyis le kell mondania. A Gazeta című napilap szerint elképzelhető, hogy Putyin a reformok radikalizálása mellett döntött, és Kaszjanov menesztésével ezt az eltökéltségét jelezte. „Az óvatos kormányfő végleg kiábrándította az ambiciózus elnököt” - írja a Vedomosztyi című üzleti napilap, amely felidézi, hogy Kaszjanov, aki inkább a fokozatos reformok, semmint a „nagy ugrások” híveként volt ismert, az utóbbi hónapokban egy sor fontos törvénytervezet parlamenti beterjesztését halogatta, állítólag abban a reményben, hogy így növelheti túlélési esélyeit. Nem mintha Kaszjanovnak nem lett volna mit felmutatnia: négy éves miniszterelnöksége alatt csaknem 30 százalékkal nőtt az orosz GDP - emlékeztet a Vedomosztyi. Ugyanakkor az Izvesztyija aláhúzza: Putyin - aki eddig a politikai és gazdasági stabilitást tartotta elsődleges szempontnak - egy minapi beszédében nagyszabású szerkezeti és intézményi reformok kilátásba helyezésével keltett feltűnést, és értésre adta, hogy az új feladatokhoz új csapatra van szüksége.

A Vremja Novosztyej és a Vedomosztyi szerint teljesen átalakulhat a kormány struktúrája, így drasztikusan csökkenhet az ágazati minisztériumok száma. A moszkvai kommentátorok zöme átmeneti figurának tartja Hrisztyenkót, és a média nagy elánnal találgatja, kit nevez ki Putyin a kormány élére. A Kaszjanov-kormány tagjai közül a favoritok között emlegetik Alekszej Kudrin miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert, German Gref gazdasági és kereskedelemfejlesztési minisztert, valamint Borisz Aljosin miniszterelnök-helyettest, de a Gazeta szerint szóba jöhet Dmitrij Kozak, az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjének és mellesleg Putyin kampányfőnökének a neve is. Putyin legközelebbi bizalmasa, Szergej Ivanov védelmi miniszter kinevezését a kabinet élére a moszkvai elemzők egyelőre túl korainak vélik, mert pillanatnyilag ő látszik Putyin legvalószínűbb utódjának. Márpedig ha Ivanovból idő előtt miniszterelnököt csinálnak, biztos, hogy a következő elnökválasztásig politikailag lenullázódik. Főleg akkor, ha beigazolódnak azok az előrejelzések, amelyek szerint Putyin valóban elszánta magát a fájdalmas reformok felgyorsítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!