Mihail Kaszjanov meglepetésszerű eltávolítása az orosz kormány éléről Putyin elnök gazdaságpolitikájának fordulatát jelentheti, nagyszabású szerkezeti és intézményi reformok bevezetését készíti elő - találgatják a moszkvai lapok.

A Jelcin-éra véget ért - fogalmazza meg az orosz kormányhoz közelálló Rosszijszkaja Gazeta Mihail Kaszjanov meglepetésszerű menesztésének legfőbb üzenetét, utalva arra, hogy a kegyvesztett politikus megannyi szállal kötődött Putyin elődjéhez, a Jelcin elnöksége - különösen annak második ciklusa - alatt megerősödött oligarchikus csoportokhoz.

Más moszkvai újságok is lázasan keresik a magyarázatokat arra a kérdésre, hogy miért éppen most, alig három héttel az elnökválasztás előtt szabadult meg Putyin Kaszjanovtól, amikor az alkotmány szerint az új államfő beiktatásakor a hivatalban lévő kormánynak úgyis le kell mondania. A Gazeta című napilap szerint elképzelhető, hogy Putyin a reformok radikalizálása mellett döntött, és Kaszjanov menesztésével ezt az eltökéltségét jelezte. „Az óvatos kormányfő végleg kiábrándította az ambiciózus elnököt” - írja a Vedomosztyi című üzleti napilap, amely felidézi, hogy Kaszjanov, aki inkább a fokozatos reformok, semmint a „nagy ugrások” híveként volt ismert, az utóbbi hónapokban egy sor fontos törvénytervezet parlamenti beterjesztését halogatta, állítólag abban a reményben, hogy így növelheti túlélési esélyeit. Nem mintha Kaszjanovnak nem lett volna mit felmutatnia: négy éves miniszterelnöksége alatt csaknem 30 százalékkal nőtt az orosz GDP - emlékeztet a Vedomosztyi. Ugyanakkor az Izvesztyija aláhúzza: Putyin - aki eddig a politikai és gazdasági stabilitást tartotta elsődleges szempontnak - egy minapi beszédében nagyszabású szerkezeti és intézményi reformok kilátásba helyezésével keltett feltűnést, és értésre adta, hogy az új feladatokhoz új csapatra van szüksége.

A Vremja Novosztyej és a Vedomosztyi szerint teljesen átalakulhat a kormány struktúrája, így drasztikusan csökkenhet az ágazati minisztériumok száma. A moszkvai kommentátorok zöme átmeneti figurának tartja Hrisztyenkót, és a média nagy elánnal találgatja, kit nevez ki Putyin a kormány élére. A Kaszjanov-kormány tagjai közül a favoritok között emlegetik Alekszej Kudrin miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert, German Gref gazdasági és kereskedelemfejlesztési minisztert, valamint Borisz Aljosin miniszterelnök-helyettest, de a Gazeta szerint szóba jöhet Dmitrij Kozak, az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjének és mellesleg Putyin kampányfőnökének a neve is. Putyin legközelebbi bizalmasa, Szergej Ivanov védelmi miniszter kinevezését a kabinet élére a moszkvai elemzők egyelőre túl korainak vélik, mert pillanatnyilag ő látszik Putyin legvalószínűbb utódjának. Márpedig ha Ivanovból idő előtt miniszterelnököt csinálnak, biztos, hogy a következő elnökválasztásig politikailag lenullázódik. Főleg akkor, ha beigazolódnak azok az előrejelzések, amelyek szerint Putyin valóban elszánta magát a fájdalmas reformok felgyorsítására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A szobor, amely gyógyítja a nőket

A szobor, amely gyógyítja a nőket

Dühös? Csapjon oda!

Dühös? Csapjon oda!

Leszednék imádott robogóikról az olaszokat, még fizetnek is érte

Leszednék imádott robogóikról az olaszokat, még fizetnek is érte

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

100 ezer forintra büntette a rendőrség a Momentum szombathelyi elnökét

Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult

Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult