Tetszett a cikk?

A kormánynak időre van szüksége ahhoz, hogy megoldást találjon a gyógyszerárak mérséklésére azt követően, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozást az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellenkezőnek minősítette - mondta Kökény Mihály egészségügy-miniszter szerdán.

Az Alkotmánybíróság döntése azt mondta ki, hogy a medicinákra vonatkozóan egyelőre nem lehet hatósági árat bevezetni, a testület azonban magát a hatósági árat, mint árszabályozási eszközt, nem találta alkotmányellenesnek - mondta a miniszter. Az Alkotmánybíróság által megsemmisített kormányrendelet hatására április elsejétől a nyugdíjasok havi átlagos gyógyszerkiadása a miniszter szerint 3500 forintról 3000 forintra, a kisgyermekes családok gyógyszerkiadásai pedig 4000 forintról 3400 forintra mérséklődtek - tette hozzá Kökény.A kabinetnek rövid idő alatt olyan javaslattal kell előállnia, amely nem növeli sem a betegek, sem az adófizetők kiadásait, és az államháztartási hiány kijelölt mértékét is figyelembe veszi. Amennyiben szükséges, a miniszterelnök kezdeményezi a parlament soron kívüli összehívását egy újabb javaslat elfogadása érdekében - jelentette ki a kormányszóvivő.Néhány forrás 40-50 milliárd forintra becsüli azt a többletkiadást, amellyel az Alkotmánybíróság döntése nyomán szembe kell néznie a kormánynak. A portfolio.hu számításai ugyanezt az összeget 20 milliárd forintnál valamivel kevesebbre teszik, ha július 1-től visszaáll a március 31-én befagyasztott termelői ár.A kabinet továbbra is folyamatosan tárgyal a gyártókkal - jelentette ki Kökény Mihály. A gyógyszergyártók valószínűleg hajlani fognak a kompromisszumra, tudván, hogy a kormány előbb-utóbb megtalálja a módját, hogyan fogja vissza a gyógyszerárakat törvényesen - vélik megfigyelők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen