Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság "szükségtelennek és indokolatlannak" tartja Oroszországnak azt a döntését, amellyel leállította az EU-tagországok egy részéből érkező állati eredetű élelmiszertermékek behozatalát.

Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője kijelentette, hogy Brüsszelben "meglepetést és csalódottságot" keltett a döntés, amely évi 1,3 milliárd euró értékű terméket érint. Az uniós válaszlépések eshetőségéről azonban a tárgyalások folytatódására hivatkozva nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.Oroszország arra tart igényt, hogy az EU egységes állategészségügyi tanúsítvánnyal lássa el a szóban forgó termékeket, és e dokumentumokat az Európai Bizottság adja ki. Ez azonban jogilag nem lehetséges, ezért nem is fog megtörténni - tette hozzá a szóvivő.Oroszország június 1-től nem fogadja el az unióból importált húsipari termékeket kísérő állategészségügyi tanúsítványokat, ami a gyakorlatban a behozatal leállítását jelenti. Az intézkedés egyelőre 11-12 tagállamot (Ausztriát, Belgiumot, Csehországot, Dániát, Észtországot, Franciaországot, Hollandiát, Írországot, Lengyelországot, Lettországot, Németországot és esetleg Finnországot) érinti - közölték a szóvivők.Prodi szóvivője közölte, hogy a bizottság elnöke személyesen fogja megvitatni a problémát Mihail Fradkov orosz miniszterelnökkel, emellett David Byrne, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi, illetve Chris Patten külkapcsolatokért felelős tagja levélben fordult az illetékes orosz tisztségviselőkhöz. Az esetleges válaszlépésekre vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az unió egyelőre bízik abban, hogy "politikai reagálása" nyomán az orosz fél megteszi a korlátozások feloldásához szükséges intézkedéseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Szájer-ügy: Egy éve körözik a brüsszeli szexpartit szervező férfit a lengyel ellenzéki lap szerint

Szájer-ügy: Egy éve körözik a brüsszeli szexpartit szervező férfit a lengyel ellenzéki lap szerint