A magyar gazdaság növekedést az idei első három hónapban már nem a lakossági fogyasztás, hanem a termelést segítő beruházások élénkülése és az export bővülése fűti. A GDP az első negyedévben 4,2 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában – jelenti a KSH.

A KSH adatai szerint 2003 első negyedévében a GDP növekedési üteme 2,7 százalékos volt. A beruházás és az áruexport volumene 2004 első negyedévében egyaránt 19 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának szintjét.A háztartások fogyasztására az első negyedévi adatok alapján még adatok nem állnak rendelkezésre, de a KSH szerint a már rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a fogyasztás a tavalyi év első három hónapjának 7,2 százalékos és a két évvel korábbi 8,7 százalékos növekedés után az idén szerényebb mértékben bővül. Ebben joggal reménykednek a szakértők, hiszen a háztartások fogyasztását nagy mértékben befolyásoló reálkereset tavaly az év első három hónapjában 14 százalékkal, míg az idén alig több mint 1 százalékkal emelkedett.Ennek kissé ellentmond azonban az az adat, hogy a kiskereskedelmi forgalom ez év első negyedében 6 százalékkal emelkedett, de a tavalyi 8,4 százaléktól elmaradt. A munkanélküliségi ráta az idei első negyedévben 6,1 százalékra csökkent. Az egy főre jutó bruttó átlagkereset 140 700 forint volt, a nettó átlagkereset pedig 91 300 forintot tett ki.Az áruexport túlnyomó részét előállító feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban egyaránt 31 százalékkal többet fordítottak fejlesztésre, mint a múlt év hasonló időszakában. A szállításban és a távközlésben 66 százalékkal nőttek a beruházások.A külső pénzügyi egyensúly romlott. Ez év első negyedévében a hiány az MNB adatai szerint 1,8 milliárd euró volt a múlt évi 1,5 milliárd euróval szemben. A folyó fizetések hiányának közel fele finanszírozható nem adóssággeneráló forrásból. Tavaly ez az arány 31 százalék volt.Az államháztartás hiányára az év első négy hónapjában, a helyi önkormányzatok adatai nélkül 548 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 400 milliárddal szemben.Az előző év decemberéhez képest - azaz három hónap alatt - a fogyasztói árak áprilisban 4,2 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés 45 százalékát a szakértők szerint az áfa- és jövedékiadó-változások okozták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol