szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túlzottan magas a jövedelmezősége a magyar bankrendszernek, ami nagy valószínűséggel piacszerkezeti problémákra vezethető vissza – áll a világ legfejlettebb államait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról készülő 2005-ös országjelentésében.

© Marton Szilvia
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyele-tének (PSZÁF) aktuális hírlevelében közzé-tett, s a portfolio.hu internetes gazdasági lap által idézett jelentéstervezet szerint a hely-zet olyan súlyos, hogy szabályozási, illetve felügyeleti beavatkozást igényel.

Az értékelés erősen sommás és leegyszerű-sítő, annak ellenére, hogy az abban tük-röződő kritika egyes elemei megfelelnek a valóságnak – áll a PSZÁF-nak a hírlevélben közzétett válaszában.

A felügyelet szerint ugyan a hazai banki nyereségesség valóban magas, ám nem példátlanul. 2003-ban a hazai bankrendszer tőkejövedelmezősége 18 százalék volt, amely nagyjából megfelel a Csehországban, Szlovákiában és a balti országokban megszokottnak. Kirívóan alacsony (5 százalék) ez az arányszám Lengyelországban, ahol azonban igen magas a nem teljesíthető és kétes hitelek aránya.

A hazai tőkejövedelmezőség jóval magasabb, mint az unió „régi” 15 tagállamában (a „kis uniós átlag” 10 százalék), ám ez természetes, hiszen a nyugati piac érettebb, a munkaerő drágább, ráadásul a régi tagországokat az elmúlt években recesszió sújtotta – véli a PSZÁF.

A felügyelet szerint torzítja a viszonyokat az is, hogy Magyarországon magas az infláció és a jegybanki alapkamat, ami a nyugatit másfélszeresen meghaladó átlagos kamatrést tesz lehetővé. Ugyancsak „bezavar” a lakáshitelekhez kapcsolódó állami kamattámogatás, amely 2004-ben mintegy 50-70 milliárd forinttal növelhette a hitelintézetek adózás előtti nyereségét, ami a tőkejövedelmezőséget mintegy 3-4 százalékponttal dobhatta meg.

Végezetül a PSZÁF megállapítja, hogy a hazai banki jövedelmezőség gyors növekedése a fentiek ellenére elsősorban a költséghatékonyság lendületes javulásából adódott. A működési költségek a bankok összes eszközállományához viszonyítva két évvel ezelőtt a nyugat-európai átlagos szint több mint kétszeresét tették ki, 2004-re azonban ez a különbség 1,5-1,8-szorosra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Internetes pénzügyek: optimista bankok, kétkedő biztosítók

A pénzügyi szektor internet-gazdasági tevékenységét vizsgálta a tavalyi harmadik negyedévben a GKI Gazdaságkutató Rt. a T-Mobile és a Sun Microsystems támogatásával. A most közölt eredmények szerint a bankok és a biztosítók között jelentős véleménykülönbséget tapasztaltak az internet pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt hatásáról: a bankok optimistábbak a biztosítók kevésbé.

MTI Gazdaság

A lakosság még mindig főleg bankba teszi a pénzét

A lakosság megtakarításait továbbra is elsősorban bankbetétbe szánja, a megtakarítások szerkezete és időhorizontja is jelentősen eltér a fejlettebb tőke- és pénzpiacú országokétól – állapítja meg az GKI Gazdaságkutató Rt. negyedéves felmérésében.

Gazdaság

Dráguló banki szolgáltatások

Több nagy lakossági bank drágította számlaszolgáltatását az utóbbi hónapokban, mégsem indult nagy elvándorlás a jutányosabb pénzintézetek felé.

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

A franciák szerint az EU sorsa forog kockán a lengyelek és a magyarok miatt

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?