szerző:
MTI

Az ország jelenleg inkább távolodik a maastrichi kritériumoktól, és gyökeres fordulatra van szükség a magyar gazdaságpolitikában - jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank elnöke Miskolcon, a 43. közgazdász vándorgyűlésen.

Ha az adóbevételek és járulékok GDP-hez viszonyított aránya meghaladja a 30 százalékot, nem lesz versenyképes a gazdaság, ma Magyarországon az adóbevételek a GDP 40 százalékát, a járulékok 5-7 százalékát teszik ki - mondta Járai.

A közgazdász szerint az adórendszernek fixnek, egyszerűnek kell lennie, alacsony adókulcsokkal. Járai Zsigmond - aki hangsúlyozta, hogy itt és most közgazdászként és nem jegybankelnökként mondja el véleményét - szólt arról, hogy a fiskális politikának törekedni kell a nulla százalékos deficitre és a nulla adósságra.

Hozzátette: legalábbis ezt kell megcélozni, bár ezek nagyon távol vannak a maastrichi követelményektől, amely maximum 3 százalékos államháztartási deficitet és maximum 60 százalékos GDP-arányos államadósságot enged meg.

Megjegyezte, hogy ezek a követelmények az egész európai monetáris unió térségére vonatkoznak, "nagyon helyes lenne, ha egy-egy ország ennél keményebb követelményeket szabna meg". Elmondta, hogy véleménye szerint az ország jelenleg inkább távolodik a maastrichi kritériumoktól, gyökeres fordulatra van szükség a magyar gazdaságpolitikában. "Ebben ma már mindeni egyetért" - tette hozzá.

Elmondta: az adósságszolgálat visszafogja a gazdaság fejlődését és az életszínvonalat. Magyarország az idén 877 milliárd forintot költ adósságtörlesztésre és a kamatterhekre, nagyjából annyit mint egészségügyre, oktatásra. Járai szerint kemény költségvetési szabályok kellenek, viszont "Magyarországon ilyenek nincsenek".

Az európai stabilitási és növekedési egyezmény lazítását nagyon nagy hibának minősítette az MNB elnöke. "Ha azt tapasztaljuk, hogy a gazdaságpolitika nem a célokhoz vezet bennünket, akkor nem a célokat, hanem a gazdaságpolitikát kell megváltoztatni" - mondta.

Járai szólt arról is, hogy olyan gazdaságpolitikát kell folytatniuk a kormányoknak, amely munkára és vállalkozásra ösztönöz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ma az ország lakosságának 38 százaléka dolgozik, ez az egyik legalacsonyabb arány az unióban.

"Magyarország elöregedése tovább növeli a problémát, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan egy idő után, egyre többen lesznek nyugdíjasok, és egyre kevesebben fognak dolgozni, megtermelni a GDP-t" - tette hozzá.

A közgazdász tarthatatlannak nevezte azt is, hogy jelenleg az összes foglalkoztatottak 22 százaléka dolgozik az állam által fizetett munkahelyeken. Hozzátette: ennyit nem tudnak eltartania a gazdaságban működők, maximum 15 százalékos lehet ez az arány.

Szerinte az a monetáris politika szolgálja hosszú távon a gazdaság fejlődését, amely árstabilitást tud biztosítani. A jegybank nem felelős a gazdasági növekedésért, a munkanélküliségért, csak egy cél van, az árstabilitás - tette hozzá, kiállva a jegybank függetlensége mellett.

A jegybanknak senkivel sem kell koordinálnia, senkire sem kell figyelemre lennie, nem kell kompromisszumot kötnie - mondta Járai. A jegybankelnök úgy ítélte meg, hogy jelenleg magasabb a forint árfolyama az egyensúlyi árfolyamnál, hogy alacsonyabb legyen az infláció, de ez "még mindig kisebb gond, mintha az infláció magasabb lenne". Megemlítette, hogy az euró bevezetése önmagában is megnöveli majd a gazdaság fejlődését, a stabilitást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Járai: már nem erős, hanem stabil forint kell

A forint árfolyamának jelenlegi erősödése már nem érdeke a magyar gazdaságnak, de a stabilitást fenn kell tartani - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy kecskeméti sajtóbeszélgetésen.

MTI Gazdaság

Járai reformokat sürget az euró 2010-es bevezetéséhez

Alapvető reformokra van szükség ahhoz Magyarországon, hogy tartható legyen az euró 2010-es bevezetése - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán Budapesten, a brit és a kanadai kereskedelmi kamara közös rendezvényén.

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája