szerző:
hvg.hu

A gyorsjelentési szezon nem hozott a tőzsdei befektetők számára sok örömöt – hacsak nem rövid eladásokkal várták a negyedéves számokat. A BÉT indexe a héten korrigált, az eddigi emelkedő trend megtört, ráadásul emelkedő forgalom mellett.

Közben a devizapiac, illetve a kötvénypiac nem váltott trendet, a forint erősödése töretlen, a hozamok pedig – ha lassan is -, de csökkennek. Továbbra is meghatározó jelentőségű a megemelkedett likviditás, de ezúttal nem a friss beáramló tőke okoz újabb piaci csúcsokat, hanem a lejáró kötvényekből képződött jövedelmek újrabefektetése.

Devizapiac. A hazai piacon ismét a nemzetközi trendek érvényesülnek, hiszen a régió devizái kivétel nélkül tovább erősödtek. Ennek hátterében – többek között – az EUR/USD keresztárfolyam változásai, illetve a fejlett piacok kötvényhozamainak változása áll.Az Egyesült Államokban a FED ismét kamatemelést hajtott végre, de ezt már beárazta a piac, így a hozamok nem változtak. Közben az ECB továbbra is változatlan kamatszintje mellett az európai kötvények hozamai továbbra is alacsony szinten maradtak.
Ezen körülmények mellett a tengerentúli befektetők kockázatvállalási hajlandósága továbbra is magas szintű maradt, azaz a feltörekvő piacokon helyezik el befektetéseiket. Ebből következően a térség devizái erősödtek és ma már az is világosan kirajzolódik, hogy a forint az intervenciós sáv erős szélét is hamarosan eléri.

Ajánlásunk továbbra is változatlan, hiszen a devizapozíciók kiépítése ebben a helyzetben nagy nyereségtartalmat ígér a jövőre nézve. Ebben a szegmensben euróban denominált alapok vételét javasoljuk, elsősorban távol-keleti kötvény-, illetve részvény alapokat.

A hosszabb kötvények vételét csak kockázatkedvelőknek ajánljuk (Oldaltörés)


Állampapírpiac. Az állampapírpiacon is kitart a pozitív hangulat, hiszen a héten megjelent makroadatok segítik a piaci emelkedést, azaz a hozamok csökkenését. A legfrissebb inflációs adat azt mutatja, hogy az MNB tovább folytathatja a kamatvágást, a külkereskedelmi mérlegadat pedig azt mutatja, hogy az ikerdeficit nyomása is csökken valamelyest, míg az államháztartási hiány szintje is csökkent az utóbbi hónapban, ráadásul mind az elemzők, mind a PM várakozásait felülmúló mértékben.A héten tartott 6 hónapos és éves állampapír aukciókon kialakult hozamszintek már erősen közelítenek az előzőekben általunk megjelölt célszintekhez, de elérésükhöz még 5-10 bázispont hiányzik. Ez az előttünk álló héten elérhető, így ezeket a papírokat (éves DKJ) érdemes lesz fél éves lejáratokra cserélni. A hosszabb kötvények vétele a kockázatkedvelőknek ajánlható. Ez azt jelenti, hogy 5 és 10 éves kötvényeket egy hónapos befektetési időtávon érdemes lehet felvenni a portfólióba.

Részvénypiac. A BÉT-en a gyorsjelentési szezon a héten „tetőzött”, de ez a befektetőknek nem hozott ismét emelkedő részvényárakat, hiszen kifejezetten pozitív meglepetést egyik cég adatai sem jelentettek, ugyanakkor csalódást keltő számokat is láthattunk a negyedéves adatok közt. Az elsőként jelentő Richter számai megfeleltek a várakozásoknak, ugyanakkor a kilátások romlottak, a versenytárs Egis hasonló adatokat közölt, de itt erősebb piac reakció alakult ki.

Az OTP eredménye „hajszállal” elmarad a várakozásoktól, de a további emelkedéshez az eddigieknél magasabb nyereségnövekedésre lenne szükség. A MOL a várakozások átlaga feletti eredménye sem jelent nagy meglepetést, hiszen a magas olajárak a finomítói és elosztói tevékenységeken keresztül extraprofitot biztosítanak. Épp ellentétes hatás jelentkezik a műanyagipari társaságoknál, hiszen a fedezeti hányad romlása már az eredményesség rovására megy, így a negyedéves számok is csökkenésről számolnak be.

A kisebb cégek gazdálkodása továbbra is vegyes képet mutat. A Fotex – relatív – jó számokat közölt, a Pannonplast stratégiája garancia lehet a további pozitív változásokra, az FHB számai sem rosszak. Mindezek ellenére esett az index, mivel a piaci szereplők részéről a nyereség realizálásának ideje jött el a gyorsjelentésekkel. A jó eredmények esetében tartani lehet attól, hogy a jövőben nem lehet ezt a növekedési ütemet fenntartani, míg a rossz eredmény egyértelmű eladási jelként értelmezhető.

Az azonnali piaci reakció azonban nem jelent trendváltást minden esetben. A Matáv jó eredménye bizakodásra ad okot, hiszen a stabil osztalékfizető cég csökkenő kamatkörnyezetben 1000 forint fölé is erősödhet, míg a nagy korrekciót mutató Egis ismét emelkedhet, valamint a már említett Pannonplast is jó befektetés lehet a jövőben. A húzórészvények közül most nem ajánlunk vételre egyet sem, mivel a professzionális befektetők (befektetési- nyugdíjalapok) várhatóan csak a jövő héten aktivizálják magukat az eredmények ismeretében, így itt még komoly korrekciók jöhetnek.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

állampapírok:

- 1-3 év: tartás, eladás 6,00 %alatt

Vállalati kötvények:

- eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás,

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- tartás: Démász, Matáv, Pplast, Egis

Befektetési alapok:

ingatlan alapok vétele, európai részvény alapok

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói

Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Idén is betiltották Isztambulban a meleg méltóság menetét

Idén is betiltották Isztambulban a meleg méltóság menetét