szerző:
hvg.hu

Szeptember 21-én adták át a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának felújított épületét Sopronban, amely az informatikai oktatást és kutatást szolgálja.

Amint a korábban technikumként működő épület véglegesen az egyetem tulajdonába került, négyhónapos, intenzív felújítás keretében az oktatás és kutatás céljainak megfelelően teljesen átalakították. Az épület ma már eleget tesz a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését előíró követelményeknek is. Az informatikai oktatásban ez az épület lesz a meghatározó létesítmény, itt kapnak helyet az IBM-mel történő együttműködést szolgáló laboratóriumok és tantermek is.

Az IBM-mel közös kutatás aszolgáltatóipar lehetséges szerepét vizsgálja a fenntartható fejlődésben. A munka a Nyugat-Magyarországi Egyetem berkein belül folyik, az informatikai cég pedig pénzügyi támogatást nyújt. A szolgáltatóipar kutatása egészen fiatal tudományág. Az IBM az SSME (Services Sciences, Management and
Engineering) program keretében már évek óta elősegíti, hogy olyan alkalmazott tudományok kutatásai kaphassanak zöld utat, amelyeknek a gazdasági életben is komoly pozitív hatásai lehetnek.

Az IBM stratégiájának része, hogy kutatási együttműködést kössön olyan felsőoktatási intézményekkel, amelyek a gazdaság, és ennélfogva az egész ország érdekében szeretnének fontos kutatásokat elvégezni. Ennek a stratégiának egy újabb állomása a most megkötött megállapodás.

Suhajda Attila, az IBM Magyarország kormányzati programok igazgatója elmondta, hogy a régióban egyelőre alacsony a potenciál a szolgáltatások területén, ezen a helyzeten kell mielőbb változtatni. A világgazdaság is a szolgáltatóipar felé mozdult el. Ma már nem az IT hajtja a gazdaságot, hanem a szolgáltatóipar, és az ebből következő komplex kihívásokra jött létre ez a fiatal tudományág, amit az IBM jó szívvel támogat" –magyarázta az együttműködés okait Suhajda Attila.

A szolgáltatóipar alatt nem csupán a kisebb magánszolgáltató cégeket kell érteni: ide tartoznak akár a kórházak, önkormányzatok is, amelyek elsődleges érdeke, hogy professzionális, felkészült és magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Ehhez speciális szaktudás kell, amelynek nincs még kialakult, megfelelő oktatása sem a felsőoktatásban, sem a felnőttképzésben. A mostani kutatási együttműködéstől azt is várják, hogy a fontos nyugat-magyarországi régióban megfelelő szakember gárda nőjön fel az évek folyamán.

A munka fókuszában a fenntartható fejlődés áll, az egyetem kutatói azt vizsgálják, hogyan lehet a szolgáltatásiparon keresztül minél teljesebb körű környezetbarát, környezettudatos megoldásokat alkalmazni, akár az önkormányzatok, akár a kisebb szolgáltató cégek esetében. A kutatás eredményei konkrét gazdasági hatással is járhatnak, ha a régióba tudják vonzani a külföldi, vagy akár belföldi befektetőket. A fenntarthatóság kivívásához megfelelő szakember gárdát is ki kell nevelni, ami az egyetem elsődleges feladata.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

IBM: Robbanás előtt az online játékipar

Az IBM pár napja megrendezte az online játékiparról szóló világméretű webkonferenciát. A szakmai fórumra azért van szükség, mert az elektronikus játékokkal való szórakoztatás az utóbbi időben jelentős iparággá nőtte ki magát.

hvg.hu Tech

IBM tanulmány a világvállalatok vezérigazgatóiról

Az IBM Business Consulting Services tanulmánya szerint a világvállalatok vezérigazgatóinak 65 százaléka a verseny és a piaci erők nyomására az elkövetkezendő két évben vállalatuk radikális átalakítását tervezi. Mindeközben a vezérigazgatók több mint 80 százaléka azt állította, hogy szervezetük a múltban nem ért el jelentős sikereket a változáskezelésban.

hvg.hu Tech

Az IBM és egészségügyi szervezetek új globális hálózata

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Egészségvédelmi és Kórmegelőző Központja (US CDCP), valamint a világ több vezető közegészségügyi intézménye az IBM támogatásával elindította a fertőző betegségek terjedésének megfékezésére irányuló, Global Pandemic Initiative nevű programot.

hvg.hu Tech

Együttműködési szerződést kötött az IBM és a Szent István Egyetem

Az IBM magyarországi vállalata oktatási-kutatási és a hallgatók elhelyezkedését segítő karrier-együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával. Az egyezség eredményeképpen az elkövetkező években több száz hallgató vehet részt az IBM gyakorlati képzésein és gyakornoki programokban, így később a piacon is hasznosíthatják az IBM segítségével megszerzett tudást és tapasztalatot.

hvg.hu Karrier

Az üzleti szolgáltatásokban bővíti magyar kapacitásait az IBM

Tovább bővíti szolgáltatási üzletágát az IBM Magyarországon – jelentette be Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója. Az IBM ISSC, a cég fővárosi szolgáltató központja úgynevezett outsourcing (erőforrás kihelyezési) szerződés alapján többek között kezeli a megbízók számláit, intézi beszerzéseit, vagy kifizetéseit.

MTI Tech

Az agy virtuális modelljén dolgozik az IBM

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. A teljes virtuális modell elkészítéséhez legalább tíz évre lesz szükség.

hvg.hu Világ

„Célozzon a Microsoft vagy az IBM felé!”

A New York Times háromszoros Pulitzer-díjas újságírójának összefoglalója a globalizáció teremtette, új, sosem látott jelenségekről. Az alábbiakban Thomas Friedman És mégis lapos a föld című könyvéből olvashatnak részleteket.

MTI Gazdaság

IBM: 14500 fős leépítés

Az IBM széleskörű átalakítási programjának részeként 14500 munkahelyet szüntet meg. Ebből 70 százalék az európai munkahelyeket érinti.

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz