szerző:
hvg.hu

A piacokon maradt az elmúlt hetekben már megszokott hektikus áralakulás. A devizapiacon most ismét a dollár vétele lehet a megfelelő befektetési stratégia. A kötvénypiacon a hároméves papírokban lehet fantázia, de csak óvatos vételeket ajánlhatunk.

A héten már-már azt hihettük, hogy vége a nagy eséseknek, ennek ellenére azt látjuk, hogy a piacokon a hektikus áralakulás nem változott, csak ezúttal inkább pozitív irányokba mozdultak el a mutatók. Ez annak köszönhető, hogy most sem volt újabb áldozata a bankszektor válságának, illetve az Európai Központi Bank (ECB), a svájci jegybank (SNB), valamint az angol jegybank (BoE) is a likviditás fokozására irányuló lépéseket tett, de az is segített, hogy az amerikai növekedési adat a vártnak megfelelően – bár alacsony szinten – alakult, miközben a foglalkoztatottság a vártnál jobb eredményeket mutatott.

Ennek következtében nagy negatív mozgásokat nem láttunk, kivéve a kínai tőzsdét és egyes egyedi részvényeket, mint a Tata, amely megvásárolta a Jaguar és a Land Rover márkákat, amiért is három milliárd dolláros hitelfelvételre kényszerült. A devizapiacokon az elsődleges fontosságú EUR/USD esetében komoly mozgások voltak, amelyek arra vezethetők vissza, hogy a dollár gyengülésében egy technikai korrekció következett be, amelyet gyors ellenreakció követett, hiszen a hossz távú trend nem változott, a dollár tovább gyengülhet – legalábbis sok befektető szerint.

Devizapiac. Az EUR/USD-ben nagy esés következett be a hétfői napon. Míg pénteken még 1,57 fölötti szinteken álltak a jegyzések, hétfőre már 1,55 alá esett a keresztárfolyam, majd ezek után ismét a gyengülés irányába mozdult el a zöldhasú.A nyolc hónapot felölelő charton jól kivehető, hogy a dollár gyengülésében csak kisebb megállók voltak, de a trend nem változott. Most éppen egy ilyen pihenő szakaszban vagyunk, amikor az a jellemző, hogy sávon belül oldalaz a keresztárfolyam. Valószínű, hogy a jövő héten még nem lép ki ebből a sávból a jegyzés, így most ismét a dollár vétele lehet a megfelelő befektetési stratégia. Ezekkel a pozíciókkal azonban vigyázni kell, mert – mint azt a hosszabb távú chartokon jól láthatjuk a trend nem változott, így a dollár további gyengülése valószínűsíthető. Tehát - amennyiben a dollár az 1,58-as szint fölé gyengül -, ezeket a pozíciókat zárni kell, mert ismét egy meredek gyengülés következhet be.

A hazai piacon is érdekesen telt a hét, mivel a várakozásainkkal ellentétben a forint tovább erősödött az euróval szemben, miközben azért már látszanak a kifulladás jelei. Az állampapír piacon a hozamok ismét enyhén emelkedni kezdtek, a likviditás a devizapiacon pedig meglehetősen alacsony. Kezd tehát elfogyni a levegő a forint körül.A kékkel jelölt két csatorna metszéspontjában tartó jegyzés arra figyelmeztet, hogy a továbbiakban már ismét a gyengülés lesz az uralkodó az euróval szemben, míg a dollár esetében – csakúgy, mint az EUR/USD-nél – a trend nem szakadt meg, de most a dollárral szemben a csökkenő csatorna alján van az árfolyam, így ebben a deviza-párban a forint erősödése szinte kizárt, maximum oldalazás következhet. Összefoglalva, ma a dollárral és az euróval szemben is adni kell a forintot.

Óvatosan a vételekkel! (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacokon ismét azt láthattuk, hogy a fejlett piacokon emelkedő hozamok problémákat okoznak a pénzpiacok működésében. Ez a bankközi kamatok emelkedésének, illetve a likviditás továbbra is alacsony szintjének tudható be. Persze a már említett jegybankok folyamatosan igyekeznek biztosítani a megfelelő likviditást, de kísérleteik csak átmenetileg képesek a piaci folyamatokat befolyásolni. Minden esetre az igyekezet – és a piacba pumpált euró- és dollár milliárdok – csökkentik a károkat. A kérdés csak az, hogy hosszabb távon mennyire hatnak ezek és az, hogy ezek a lépések nem vezetnek-e oda, hogy a felelőtlen bankok tovább folytatják ott, ahol a válság kirobbanása előtt abbahagyták a hitelezési gyakorlatukat. Arra gondolunk, hogy a külső segítség miatt a bankok nem igyekeznek eléggé, hogy világossá tegyék valós helyzetüket, a valós piaci árakhoz igazítsák eszközeik értékét. Ebből a pár mondatból is érezhető, hogy milyen kétségek merülnek fel a pénzintézetekkel kapcsolatban.

Ebben a piaci közegben tehát a fejlett piaci hozamok emelkednek - nem is kismértékben -, hiszen az előző héten még a tíz éves bundokkal 3,90 százalékon kötöttek ügyleteket, addig mára már 4,10 fölé emelkedett a hozamszint. Az amerikai tíz éves kötvények esetében ezt látjuk, hogy 3,3 százalékról 3,55-re emelkedett a tízéves kötvények hozama. Az emelkedés tehát az óceán két oldalán hasonló mértékű volt, de ami ennél is súlyosabb, az, hogy ettől még nagyobb mértékben emelkedtek a bankközi hitelek kamatai, így a finanszírozás egyre drágább lesz, ami egyértelműen a bizalomhiánynak tudható be. Azt, hogy ez a folyamat meddig tart, ma mérg nem lehet mogmondani, de az biztosnak látszik, hogy a trendnek még csak az elajén vagyunk, így ezeken a piacokon csak akkor érdemes kötvényeket vásárolni, ha valamilyen határozott deviza-elképzelésünk van.

Tehát akkor, ha abban bízunk, hogy a forint sokkal többet esik a vezető devizákkal szemben, mint amennyit veszítünk a hozamemelkedésen, miközben a forinteszközök magasabb hozamából adódó hátrányunkat is meg kell nyernünk. Ez ma azt jelenti, hogy a forintnak legalább 7-8 százalékkal kellene gyengülnie, ami nem valószínű. Még akkor sem, ha ma a hazai fizetőeszköz gyengülésére számítunk, mivel ekkora esést nem várunk.Látható, hogy a hazai piacon is emelkedtek a hozamok. Míg a korábbi nagyobb emelkedést a feltörekvő piacokkal szembeni bizalomvesztés indukálta, a mostani emelkedés már a fejlett piacokon bekövetkező hozamemelkedéssel magyarázható. Tehát ismét nem a hazai események mozgatták az árakat, hanem a nemzetközi trendek csapódtak le piacunkon.

Mit hozhat a jövő? Most azt látjuk – amennyiben elfogadjuk, hogy a hozamok emelkedésének oka a fejlett piacokon kereshető -, hogy nem érdemes hazai állampapírokat sem venni, mivel a hozamok itt is emelkedhetnek, miközben kamatemelési várakozások vannak a piacokon. A hétfői monetáris tanácsi ülésen az elemzők 25 bázispontos emelést várnak, de többen úgy vélik, hogy meglehet akár az 50 bázispont is. Esetleg talán még a három éves papírokban lehet fantázia, így itt lehet egy-egy vétellel óvatosan belenyúlni a piacba, de a hosszabb kötvényektől ezúttal inkább további csökkenést várunk.


Kivárást javasolunk (Oldaltörés)


Részvénypiac. A részvénypiacokat is az ellentmondásos helyzet jellemezte; a távol-keleti régió és India esett, miközben az orosz és a török piac relatíve jól teljesített. A török piacon azonban a belpolitikai események alaposan megzavarhatják a piaci árak alakulását; az Alkotmánybíróság betilthatja a kormánypártot, ami komoly belpolitikai válságot idézhet elő. Ezért ma a török piacon a kivárást javasoljuk, de hétfőn – amikor az Alkotmánybíróság dönt – egy kedvező döntés esetén akár komoly emelkedés is kialakulhat. Az orosz piacon további emelkedést várunk, mivel a Moody’s felminősítésre készül, ráadásul ezzel a lépéssel több orosz pénzintézet minősítése is pozitív irányba változik. A mai viszonyok között ez több mint biztató. A fejlett piacokkal most nem foglalkozunk bővebben, mivel itt továbbra sem változik a helyzet; vegyes mozgások, jellemzően oldalazó mozgás, ahol a napi elmozdulásokat a napi hírek idézik elő, komoly trend nélkül.

A hazai piacon sem sokat változott a helyzet – legalábbis ami a volatilitást illeti.Miután a 21 000-es szint megfogta a piacot, az elmúlt napokban a 22 000 pontos szintet sikerült meghaladni, ami annak köszönhető, hogy megállt az OTP esése, sőt ma már tartósan a 7000-es szint fölött kereskednek a bankpapírral. A Mol is megkapaszkodott, miután pozitív ajánlásokat kapott brókercégektől. Meddig tarthat a lendület? Tartunk tőle, hogy már sokáig nem, ezért ma kivárást javasolunk a hazai részvények tekintetében, bár 34 000 alatt a Richter csábító lehet, csakúgy, mint a Mol 20 000 alatt.


Ajánlások (Oldaltörés)


- Állampapír piac:

3 év sávos vétel (HUF), többi tartás

Fejlett piacok: eladás

- Vállalati kötvények:

Eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

Orosz piac: vétel

Török piac: kivárás

- Hazai részvénypiac:

Esésben vétel; Mol, Richter

Vétel: Pannergy, Synergon

- Befektetési alapok:

Hazai ingatlan alapok


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Tíz év után először nőtt a brit kocsmák száma

Tíz év után először nőtt a brit kocsmák száma

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Pikó és Csárdi törvényt módosítana a fideszes polgármesterek szabadságmegváltása miatt

Villamossal keresték egy kissrác elveszett szüleit – videó

Villamossal keresték egy kissrác elveszett szüleit – videó