szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francia mintára törvényi szabályozással kellene deklarálni, hogy a magyar liba- és kacsatömés tradicionális tevékenység, része a hazai kultúrának – állítják magyar piaci szereplők a Világgazdaság csütörtöki száma szerint.

A piaci szereplők ezzel kívánnak reagálni az állatvédő szervezetek közelmúltbeli támadásaira, amelyek nyomán a magyar termékek részben kiszorultak a nyugat-európai piacról. A szegmens szereplői mintegy 30 milliárd forint értékű liba- és kacsamájat értékesítenek évente. Az Európai Unióban jelenleg nincsenek egységes előírások a libatömésre - ismerteti a gazdasági napilap.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a szabályozási változtatásokhoz már megkezdődtek a jogi előkészületek. A törvényi védettséget francia mintára teremtenék meg: az ottani mezőgazdasági alaptörvény kimondja, hogy a libamájtermelés – megfelelő technológia alkalmazása mellett – hagyományos tevékenység és a nemzeti gasztronómia fontos alkotóeleme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Zöldek libamájcsatája

Szeptembertől kétszáz dolgozót bocsát el a főleg kacsa- és libafeldolgozással foglalkozó szentesi Hungerit Zrt.

„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék

„Nem vagyok fáradt, ne temess!” – komor klippel jelentkeztek Majkáék

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas