Novemberben 4,2 százalék volt az infláció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal csökkentek októberhez képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez megfelel az előzetes prognózisoknak, mivel Londoni elemzők jóval 5 százalék alá várták a novemberi magyar inflációt. Novemberben a havi maginfláció 0,1 százalék, az éves 4,1 százalék volt. Az első tizenegy hónapban az árak átlagosan 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A fogyasztói árak októberben 0,2 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek 2007 októberéhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A tizenkét havi inflációs adat 2006 augusztusa óta a legalacsonyabb érték - mondta Mináry Borbála, a KSH munkatársa. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció októberhez képest 0,2 százalék, tavaly novemberhez viszonyítva pedig 5,2 százalék volt.

© MTI


Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal emelkedtek. Nőtt 6,6 százalékkal a sertészsiradék, 2,1 százalékkal a cukor, 1,6 százalékkal a száraztészta, valamint 1,1 százalékkal a tojás ára. Csökkent viszont 3,3 százalékkal az étolaj, 1,8 százalékkal a liszt, 0,8-0,8 százalékkal a sertéshús és a tej ára.

Egy hónap alatt a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a háztartási energia árai emelkedtek, ezen belül a vezetékes gáz átlagosan 7,7 százalékkal drágult. Emelkedtek, 0,4 százalékkal a ruházkodási cikkek, 0,2 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek és 0,1 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk árai is. A szolgáltatások árai 0,3 százalékkal, az egyéb cikkek pedig 2,5 százalékkal csökkentek. Az utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 8,6 százalékkal csökkent.

A járműüzemanyagok árának egyhavi csökkenése 0,5 százalékponttal mérsékelte a tizenkét havi átlagos fogyasztói árat. A járműüzemanyagok ára szeptember 24-e óta csökken. Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 37,2, az étolaj 31,5, a rizs, hántolmányok 28,1 és a sertéshús 15,1 százalékkal. Csökkent 22,1 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára tavaly novemberhez képest.

A háztartási energia átlagot meghaladó 18,2 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 41,7, az elektromos energiáé 9,8 százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,9 százalékos áremelkedés az átlagnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Szintén csökkent az egyéb cikkek ára, a csökkenés mértéke 0,2 százalék volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,8 százalékkal esett.