szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ipari termelés az idén februárban 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene az év első két hónapjában 26,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest februárban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 4,1 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek az április 7-én közölt előzetes számokkal.

Az idén januárban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva - munkanaphatástól megtisztítva - 23 százalékkal csökkent, míg 2008 decemberéhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,3 százalékos növekedést mutatott.

Tavaly februárban a termelés 14 százalékkal nőtt éves bázison és 1,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. Az idén az első két hónapban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 30,4 százalékkal, februárban 31,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene 22,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző év februárinál.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 18,4 százalékkal, februárban 21,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 7,1 százalékkal, a februári 10,7 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. Februárban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 31,4 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté - a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás számottevő növekedésének köszönhetően - 8 százalékkal emelkedett.

A statisztikai hivatal közlése szerint februárban a feldolgozóipar minden alágában csökkenést regisztráltak. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás 26 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Februárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 35,8 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 37 százalékkal, az új belföldi rendelések 28,1 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazottra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009 első két hónapjában - a drasztikus termelés visszaesést követő 7,5 százalékos létszámcsökkenés mellett - 20,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Az előző év azonos időszakához képest 2009 első két hónapjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. A legnagyobb mértékű, 37,1 százalékos volumencsökkenést Közép-Dunántúlon mérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Meredeken esett az eurózóna ipari termelése januárban

Az eurózónában januárban már az ötödik hónapja folytatódott az ipari termelés visszaesése. Az Európai Unió statisztikai hivatalának pénteki jelentése szerint az eurózóna 16 tagországában 3,5 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberhez képest, és 17,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Ilyen méretű visszaesést 1990-óta nem tapasztaltak.

MTI Gazdaság

Az ipari termelői árak nőttek februárban

Az ipari termelői árak az idén februárban az előző havinál 3,2 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 8,0 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés 21 százalékkal csökkent januárban

Az ipari termelés az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint aggasztó az ipari rendelésállomány visszaesése és a részletek ismerete alapján rövid távon "semmi jó nem várható".

MTI Gazdaság

Euróövezet: rekordütemben csökkentek az ipari megrendelések

Az euróövezetben januárban rekordütemben, 34,1 százalékkal csökkentek az iparnak adott megrendelések az egy évvel korábbihoz képest, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken. Decemberben 23,8 százalékos volt a tizenkét havi visszaesés.

MTI Vállalkozás

Mi lesz az ipari parkok sorsa?

A magyarországi vállalatok a gazdasági válság nehézségei ellenére is ragaszkodnak a vidéki ipari parkokban kialakított telephelyeikhez, néhány cég pedig kifejezetten a működési terület növelésével készül a válság utáni időkre - derült ki az ipari parkok üzemeltetőinek véleményéből.