szerző:
MTI/hvg.hu

Nem láttunk olyan hatástanulmányokat, amelyek alátámasztanák a költségvetéssel kapcsolatos várakozásokat – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet a lap pénteki száma közöl. Beszélt arról is, jó döntésnek tartja a vezetői fizetések nyilvánosságra hozatalát.

"Ha a költségvetést abból a szempontból nézzük, hogy a számok a helyükön vannak-e, akkor nincs probléma a 2010-es tervekkel, ha azonban azt vizsgáljuk, hogy ezek a számok beágyazhatók-e a társadalmi, gazdasági folyamatokba, megvan-e az összhang, akkor a költségvetés már kevésbé megnyugtató" - fogalmazott. Általában az ötszázalékos ingadozás, eltérés még elfogadható egy tervszám esetében, most viszont ebben a tekintetben komoly kockázatokat látunk.

Az ÁSZ elnöke szerint nálunk orientációs gondok vannak: nem tudjuk eldönteni, hogy milyen irányba induljunk el és hogy mi legyen az állam szerepe. Pedig fontos lenne, hogy megőrizzük a társadalmi békét, hogy alapkérdésekben konszenzus alakuljon ki e kérdéskörökben, mert Magyarországra elhúzódó, nehéz időszak vár, ami annál hosszabb lesz, minél bizonytalanabbak vagyunk ebben a kérdésben.

Kovács Árpád az interjúben utalt a közgazdász-társadalom hibájára is, miszerint állandóan az államháztartással foglalkoznak és a reálgazdaságot is ezek keresztül vizsgálják. Pedig a pénz a reálgazdaságból kerül elő és nem a büdzséből - jegyezte meg az ÁSZ elnöke.

Az önkormányzatokat érintő ügyekben egy sor törvénymódosítás még meg sem született - mutatott rá Kovács Árpád. Nyugodt szívvel nem lehet azt mondani, hogy úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy eltervezték. "Elképesztő" finanszírozási nehézségekkel kell majd szembenéznie az egészségügynek, a struktúra megváltoztatásához sok egyéb mellett az anyagi feltételek sincsenek meg. Így viszont - mondta az elnök - másképp nem tud majd működni a rendszer, mint a szolgáltatás színvonalának romlásával.

Az állami cégvezetői fizetések nyilvánosságra hozatalát jó döntésnek tartja az ÁSZ elnöke, és úgy gondolja, a fizetések mértékéért nem feltétlenül a kinevezetteket kell hibáztatni.

Arra a kérdésre, hogy az ÁSZ eddig miért nem vizsgálta a BKV-t, Kovács Árpád azt válaszolta: elvileg lehet vizsgálni, hiszen közpénzből gazdálkodik, de a közlekedési cégnek van felügyelőbizottsága, van tulajdonosa, akiknek megvolt a lehetőségük, hogy kontroll alatt tartsák a vállalatot. Nem tartotta azonban kizártnak, hogy az ÁSZ vizsgálni fogja a BKV gazdálkodását. A metróberuházást már vizsgálta a számvevőszék. Hozzátette: az ÁSZ-nak vannak javaslatai arra, hogy az üvegzsebtörvény hatálya terjedjen ki az állami, önkormányzati cégekre, mert a láthatóság ellenőrzést is jelent.

A decemberben lejáró ÁSZ-elnöki mandátuma kapcsán úgy fogalmazott: addig marad elnök, ameddig megvan a bizalom.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Csaba László: nem gazdaságunk visszaesése, hanem szerkezete a gond

Magyarország gazdasági visszaesése nem olyan tragikus, mint ahogy azt sokan képzelik. A csökkenés mértéke egyáltalán nem rendkívüli más országokhoz képest, inkább a magyar gazdaság elavult szerkezete okoz gondot. Könnyű és gyors megoldás sajnos nincs – mutatott rá Csaba László akadémikus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdász professzora az SAP Siófokon megrendezett konferenciáján.

MTI Gazdaság

Egymást erősítő reformokat sürget Csaba László

Magyarországon egymást erősítő reformokra van szükség: rövidtávon a decentralizáció és az államháztartás kiegyensúlyozása lenne fontos lépés, középtávon pedig az euró bevezetése köré kell csoportosítani az intézkedéseket - mondta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár az Eurobarometer magyar jelentését ismertető rendezvényen.

hvg.hu Itthon

Orbán: "a 2010-es az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése"

A Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy kezelik az országot, mintha az egy nagy BKV lenne – ez volt a vezérmotívum a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén Budapesten, a Millenárison. A gyűlésen országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők vettek részt

MTI Gazdaság

Oszkó: az IMF meghosszabbította a hitelkeret lehívási határidejét

Az eredeti, 2010 márciusi határidő helyett októberig hívhatja le Magyarország az IMF-EU-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit, miután a hitelkeretet nyújtó nemzetközi szervezetek jóvá hagyták a magyar fél kérését – közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Költségvetés 2010: mire, mennyi jut?

A 2010. évi költségvetési törvényjavaslatban az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek előirányzata 101,44 milliárd forint, a kiadásoké pedig 20 milliárddal kevesebb, 81,44 milliárd forint - olvasható a parlamentnek pénteken benyújtott 2010. évi költségvetési törvényjavaslatban.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó a Dow Jones-nak: miért hosszabbították meg az IMF kölcsönét

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.

MTI Gazdaság

Költségvetés 2010: melyek a főbb célkitűzések?

A magyar gazdaságpolitika reális céljait rövid- és középtávon is a világgazdasági válság, illetve az ezekből következő károk enyhítését, továbbá lehetőség szerint a kilábalást elősegítő cselekvés szükségessége határozza meg - áll a 2010-es költségvetési törvényjavaslat indoklásában.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Titokzatos tanács hozza meg a legfőbb döntéseket Budapest nagy fejlesztéseiről

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

Az omegás Benkő Lászlónak elege van a razziákból

Az omegás Benkő Lászlónak elege van a razziákból

Megcsinálták a szupervakcinát: egyszerre véd az influenza és a pneumococcus baktérium ellen

Megcsinálták a szupervakcinát: egyszerre véd az influenza és a pneumococcus baktérium ellen