Csúcsok dőltek Budapesten: szárnyalt az OTP, vették a Richtert

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap alatt visszahozta az előző három napban leadott majd 9 százalék nagy részét az OTP szerdán, de nem csak a bankpapírnak volt nagy napja.

Az elmúlt napok meredek zuhanását követően szerdán hatalmasat ugrott a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. A BUX 20 288 ponton búcsúzott 3,1 százalékkal ( 611 ponttal) az egy nappal korábbi záróérték fölött. Ilyen mértékű növekedést bő két és fél hónapja nem láthattak a befektetők a BÉT-en, legutóbb augusztus 24-én ugrott ennél nagyobbat a BUX, akkor 1200 pontot menetelt az index.

Szárnyaló OTP

A legnagyobb forgalmú papírok közül az OTP teljesített a legjobban. A bankpapír az elmúlt három napban jó 9 százalékot esett, ennek jelentős részét azonban ma visszaszedte: az 5380 záróár 7,6 százalékkal magasabb a tegnapinál.  Kifejezetten jól ment a Richternek is: a gyógyszeripari papír részvényei 3,8 százalékkal drágultak, s 41 500 forinton zártak, ami ismét csak 22 hónapos rekord: legutóbb 2007 januárjában járt ennél magasabban a kurzus.

A másik két blue chip ugyanakkor a szárnyaló piacon sem tudott emelkedni. A Mol ugyan a nap nagy részét a zöld tartományban töltötte,  zárásra azonban visszacsúszott egészen a tegnapi végső árig (14 800 forint). A Magyar Telekom ennél is gyengébben teljesített: a 751 forintos záróár 10,5 százalékos visszaesésnek felel meg.

Hatalmas érdeklődés a Richter piacán

A forgalom ismét nagyobb volt az átlagosnál, s ma különösen kitett magáért a Richter, amelynek papírjai 8,1 milliárd forint értékben forogtak szerdán. Persze a legkeresettebb részvény címet ezzel sem lehetett elbitorolni az OTP-től, ami ma is 18 milliárd fölötti forgalmat hozott, de a Richter 8 milliárdja nem csak a másik két blue chip összesen 4 milliárdos forgalmának a duplája, de az elmúlt 180 napos Richter átlagforgalomnál is háromszor nagyobb. 

Szárnyaló indexek európaszerte

A BUX ma teljesítményével egyértelműen felülteljesítő volt a régióban, pedig a cseh és a lengyel börze sem teljesített rosszul. A prágai PX mutató például 1,55 százalékot erősödött, úgy, hogy a fontosabb papírok közül mindössze három esett, míg a varsói WIG-20 2,5 százalékkal értékelődött fel részben a bankpapírok kimondottan jó teljesítményének.

A nyugati indexek is kitettek magukért szerdán. Zárás előtt egy órával a három legfontosabb európai mutató közül a párizsi CAC-40 állt a legjobban 2,63 százalékos pluszban, de 2 százalékot meghaladó ütemben emelkedett a frankfurti DAX-30 és 1,6 százalékos pluszt hozott össze a londoni FTSE-100 is.

Ecoline