Bajnai: ingatlanadó nem, megszorító intézkedés igen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A vagyonadóról szóló törvény korrekciójára már nincs mód, így a tartalékok megkeresése és újabb megszorító intézkedések jöhetnek szóba a kieső bevételek pótlására - mondta Bajnai Gordon.

Az Alkotmánybíróság döntését követően a kormány mai ülésén áttekintette a vagyonadó ügyét és a kormányt támogató frakciókkal is konzultált - mondta Bajnai Gordon mai, ötperces sajtótájékoztatóján.

"Mondjuk ki egyértelműen: a vagyonadó célja, hogy az ország 5 százaléka, a legtehetősebbek hozzájárulásukkal csökkentsék a szegények terheit. Azért vezettük be, hogy az adók ne a kis- és közepes jövedelműeket, s kisvállalkozásokat nyomják agyon. Ha ezt eltörlik, nem az emberek győznek, csak a vagyonosabb emberek" - mondta a miniszterelnök.

"A vagyonadó önmagában alkotmányosan bevezethető, hiszen csak technikai részletekbe kötött bele az Alkotmánybíróság, így a szabályok pontosításával megteremthetőek a feltételek" - mondta, majd hozzátette: felmérték, a vagyonadó korrekciójára ebben a parlamenti ciklusban már nincs mód. Így a a kieső 50 milliárdos tétel pótlására a lehetséges tartalékokat kell megkeresni, de Bajnai Gordon arra is utalt, hogy újabb megszorító intézkedésekkel lehet csak egyensúlyban tartani a költségvetést.

Ugyanakkor azt is hozzátette: ez nem mentesíti a következő országgyűlést az alól, hogy válasszon a szegényeket sújtó újabb megszorítások, és a tehetősebbeket érintő fokozottabb teherviselés között. "Az én választásom egyértelmű" - mondta Bajnai Gordon.