szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) felszólítja a kormányt és az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH), hogy a vállalkozóknak biztosítson moratóriumot az alkalmi munkavállalók bejelentésére vonatkozó szabályok alkalmazásánál - közölte a szervezet. A kamara szerint az APEH elmulasztotta közzétenni a szükséges adatlapokat.

A BKIK szerint, bár a hatályos szabályok szerint az április 1-jétől megszűnő alkalmi munkavállalói kiskönyvet az egyszerűsített foglalkoztatás váltja fel, a mai napig nem elérhetőek a nyomtatványok, amelyeken az elektronikus bejelentést meg lehetne tenni. A nyomtatványokat az APEH-nak a vonatkozó törvény szerint a benyújtás határideje előtt 30 nappal közzé kellett volna már tennie - jelezték. A kamara úgy látja, a helyzet azzal járhat, hogy az APEH a saját mulasztása által előidézett vállalkozói mulasztásokat fogja bírságolni.

A BKIK moratóriumot követel a kormánytól és az APEH-tól a benyújtás kapcsán, továbbá az adóhatóság mulasztására miatt haladéktalan tájékoztatást kér a végrehajtás szabályairól és a szükséges adatlapokat közzétételére szólít fel. A kamara véleménye szerint sürgősen újra kell tárgyalni az alkalmi munkavállalók helyzetével foglalkozó törvényt, mert az április 1-jével hatályba lépő rendelkezések nem eredményezik a vállalkozók terheinek csökkenését, sem a foglalkoztatás növekedését, sem a magyar emberek könnyebb munkavállalását - vélik.

A szervezet jelenleg is dolgozik egy koncepción, mely a felsorolt elvárásoknak megfelelő szabályrendszer kialakítására tesz javaslatokat - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek