szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően erősödtek csütörtökön a térségbeli devizák: az eurót csütörtökön délelőtt tíz órakor 264,41 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délután háromnegyed ötkor tartott 265,50 forint után.

Erőteljes erősödő lendületet vettek csütörtök délelőtt a térségbeli devizák: a lengyel zloty rövid idő alatt a kora reggeli 3,8580 körüli euró jegyzésről 3,8400-környékére, a cseh korona 25,40-es euró jegyzés környékéről 25,35-re, a forint 265,20-as euróról 264,30-ra erősödött.
 
A dollárt 196,14 forinton jegyezték 1,3501 dolláros euró jegyzés mellett. Szerdán délután a dollárt 196,10 forinton, az eurót 1,3544 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 186,51 forint az egy nappal korábbi 186,30 forint után, 100 japán jen 209,52 forint volt csütörtökön, szerdán délután 211,00 forinton jegyezték.

A bizakodó európai tőzsdei hangulatot a kínai ipari termelés növekedését tükröző adatok, valamint a japán jegybank negyedéves gazdasági állapot felmérése, a Tankan-jelentés alapozta meg és számos európai ország várakozásokat meghaladó termelőipari beszerzési indexe (PMI) teljesítette ki. A svájci márciusi PMI 2006 novembere óta, az olasz pedig 2007 júniusa óta a legmagasabb értékre emelkedett, a német 2000 áprilisa óta a legnagyobb mértékű növekedést érte el, az euróövezeti PMI pedig 40 havi csúcsra emelkedett. Növekedést mutatott a lengyel, a cseh és a török index is. A magyar mutató csökkent ugyan, de 50 pont felett áll, már sorban egymás után a harmadik alkalommal, azaz a termelés bővülését tükrözi.
 
A térségbeli devizák árfolyamának erősödését támogatja az is, hogy gyakorlatilag elhárult a görög adósságtörlesztési kétségek  euróra gyakorolt nyomása, a befektetők bizalma az eurózónával kapcsolatban helyre ugyan nem állt, de kételyeik enyhültek.

A forint befektetői megítélését nagyban javítja az Euromoney szerdán nyilvánosságra hozott új országkockázati rangsora is, amelyben Magyarország a tavaly márciusi 54. és a szeptemberi 64. hely után most a 46-ra került. Ugyanakkor a súlyos államháztartási és adóssággondokkal küszködő fejlett ipari gazdaságok − köztük az Egyesült Államok és Görögország − lejjebb csúsztak.

Az egyértelműen pozitív hangulatban a piacon a térségbeli devizáktól a közelgő hosszú hétvégét megelőző tartózkodás és pozíciórendezések miatt inkább az elért eredményeket őrző tendenciát várnak, mint erősödést. A forint erősödésével szemben a 263-as euró árfolyam támaszt erőteljes technikai ellenállást, gyengülésével szemben pedig a 267-es euró jegyzésnél húzódik ellenállási határ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint szerda este a kedd késő esti euróárfolyammal összevetve a londoni bankközi devizapiacon.

MTI Gazdaság

Gyengült a forint: 266 felett az euró

A forint kedden délelőtt még őrizte a hétfői kamatvágás utáni árfolyamát a 265,50-265,70 forintos eurójegyzés környékén, de kora délután egy forinttal a 266,50 forintos eurójegyzés környékére gyengült a bankközi devizapiacon.