szerző:
Folk György / Brüsszel
Tetszett a cikk?

Az Eurpópai Bizottság engedélyezte, hogy a magyar villamosenergia-termelők kompenzációt kapjanak a piaci liberalizációja során őket ért bizonyos veszteségek után. Almunia szerint mindenki jól jár.

A meg nem térült villamosenergetikai beruházásoknál a magyar kormány által felvázolt kompenzációs szabályok jóváhagyása mellett döntött az Európai Bizottság kedden. Eszerint kártérítést kapnak a magyarországi villamosenergia-termelők a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (HTM-ek) megszüntetéséből eredő bizonyos költségekért.

A brüsszeli döntés értelmében a kompenzáció nem lépi túl azt a szintet, amelyet a beruházási költségek közül az eszközök ésszerű kulcsal számított amortizációja jelöl ki..

„A támogatási program kárpótlást nyújt a magyarországi villamosenergia-termelők számára hosszú távú megállapodásaik megszűnéséért a liberalizációt követően, s enne az ipari- és a végfogyasztók is hasznát látják” – mondta Joaquín Almunia, versenyjogi biztos a döntésre reagálva.

A magyarországi támogatási program célja, hogy kompenzáljon három villamosenergia-termelőt a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (HTM-ek) megszűnése mkiatt felmerült, meg nem térülő úgynevezett átállási költségeikért.

Az érintett energiatermelők a Budapesti Erőmű Zrt., az EDF leányvállalata, a Dunamenti Erőmű Zrt., a GDF Suez leányvállalata és a Pannon Hőerőmű Zrt., a Dalkia leányvállalata.

A keddi döntés értelmében a kompenzációt egy 2008. június 4-i bizottsági határozat érelmében az erőművek által visszafizetendő támogatási összegekből vonják majd le. A két évvel ezelőtti határozat kimondta, hogy a HTM-ek az EU belső piacával összeegyeztethetetlen, ezért meg kell szüntetni azokat. Emellett előírta a hazánk uniós csatlakozása óta már kifizetett támogatások visszafizettetését. E határozatot követően Magyarország a HTM-ek megszüntetéséről rendelkező törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az erőműveknél ezzel összefüggésben felmerült veszteségek kompenzálását.

A HTM-ek rendszerét Magyarország  a kilencvenes évek közepén eredetileg  azért hívta életre, hogy ezzel ösztönözze magyarországi befektetésre a villamosenergia-vállalatokat. E rendszerben bizonyos magyar erőművek az állami tulajdonú inkumbens villamosenergia-vállalatnak, az MVM-nek értékesítették a megtermelt villamos energiát. A szerződéses feltételek megóvták az erőműveket a versenytől, mivel nyereségességük garantált volt és nem voltak kitéve a versnnyell együtt járó kereskedelmi kockázatnak.

A hvg.hu megkeresésére Perger András, az Energia Klub szakértője elmondta: a HTM-eknek az Európai Bizottság által kikényszerített megszüntetése egyértelmű jelzése volt annak, hogy a magyar állam  - és egyben az Magyar Villamos Művek tulajdonosa - nem vette komolyan az uniós jogszabályi környezetet, és ragaszkodott az erőművek privatizációs feltételeinek életben  tartásához. Perger szerint a keddi döntéssel az Unió "engedményt adott" a három erőmű többletbevételének visszafizetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Beruházások a Mavirnál 60-70 milliárd forintért

Az évtized közepéig 60-70 milliárd forint beruházást valósít meg a Mavir a villamosenergia-hálózatán és a rendszerirányításban, ami része a 2020-ig szóló 107 milliárd forint értékű programnak – jelentette be Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Visszaállamosítanák a magyar elektromoshálózat egy részét

Az E.ON Energie AG – az E.ON müncheni székhelyű európai áramtermelő és kiskereskedelmi egysége – közleménye szerint tárgyalásokat folytat a magyar kormánnyal és az Magyar Villamos Művek Zrt-vel (MVM) kisebbségi részek eladásáról az általa birtokolt regionális áramhálózatokban.

MTI Gazdaság

Nyolcmilliárd forint osztalékot fizet a Mavir

Nyolcmilliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) a kedden megtartott éves rendes közgyűlésen − közölte a Mavir.

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása