szerző:
Folk György / Brüsszel

Az Eurpópai Bizottság engedélyezte, hogy a magyar villamosenergia-termelők kompenzációt kapjanak a piaci liberalizációja során őket ért bizonyos veszteségek után. Almunia szerint mindenki jól jár.

A meg nem térült villamosenergetikai beruházásoknál a magyar kormány által felvázolt kompenzációs szabályok jóváhagyása mellett döntött az Európai Bizottság kedden. Eszerint kártérítést kapnak a magyarországi villamosenergia-termelők a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (HTM-ek) megszüntetéséből eredő bizonyos költségekért.

A brüsszeli döntés értelmében a kompenzáció nem lépi túl azt a szintet, amelyet a beruházási költségek közül az eszközök ésszerű kulcsal számított amortizációja jelöl ki..

„A támogatási program kárpótlást nyújt a magyarországi villamosenergia-termelők számára hosszú távú megállapodásaik megszűnéséért a liberalizációt követően, s enne az ipari- és a végfogyasztók is hasznát látják” – mondta Joaquín Almunia, versenyjogi biztos a döntésre reagálva.

A magyarországi támogatási program célja, hogy kompenzáljon három villamosenergia-termelőt a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (HTM-ek) megszűnése mkiatt felmerült, meg nem térülő úgynevezett átállási költségeikért.

Az érintett energiatermelők a Budapesti Erőmű Zrt., az EDF leányvállalata, a Dunamenti Erőmű Zrt., a GDF Suez leányvállalata és a Pannon Hőerőmű Zrt., a Dalkia leányvállalata.

A keddi döntés értelmében a kompenzációt egy 2008. június 4-i bizottsági határozat érelmében az erőművek által visszafizetendő támogatási összegekből vonják majd le. A két évvel ezelőtti határozat kimondta, hogy a HTM-ek az EU belső piacával összeegyeztethetetlen, ezért meg kell szüntetni azokat. Emellett előírta a hazánk uniós csatlakozása óta már kifizetett támogatások visszafizettetését. E határozatot követően Magyarország a HTM-ek megszüntetéséről rendelkező törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az erőműveknél ezzel összefüggésben felmerült veszteségek kompenzálását.

A HTM-ek rendszerét Magyarország  a kilencvenes évek közepén eredetileg  azért hívta életre, hogy ezzel ösztönözze magyarországi befektetésre a villamosenergia-vállalatokat. E rendszerben bizonyos magyar erőművek az állami tulajdonú inkumbens villamosenergia-vállalatnak, az MVM-nek értékesítették a megtermelt villamos energiát. A szerződéses feltételek megóvták az erőműveket a versenytől, mivel nyereségességük garantált volt és nem voltak kitéve a versnnyell együtt járó kereskedelmi kockázatnak.

A hvg.hu megkeresésére Perger András, az Energia Klub szakértője elmondta: a HTM-eknek az Európai Bizottság által kikényszerített megszüntetése egyértelmű jelzése volt annak, hogy a magyar állam  - és egyben az Magyar Villamos Művek tulajdonosa - nem vette komolyan az uniós jogszabályi környezetet, és ragaszkodott az erőművek privatizációs feltételeinek életben  tartásához. Perger szerint a keddi döntéssel az Unió "engedményt adott" a három erőmű többletbevételének visszafizetésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Beruházások a Mavirnál 60-70 milliárd forintért

Az évtized közepéig 60-70 milliárd forint beruházást valósít meg a Mavir a villamosenergia-hálózatán és a rendszerirányításban, ami része a 2020-ig szóló 107 milliárd forint értékű programnak – jelentette be Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Visszaállamosítanák a magyar elektromoshálózat egy részét

Az E.ON Energie AG – az E.ON müncheni székhelyű európai áramtermelő és kiskereskedelmi egysége – közleménye szerint tárgyalásokat folytat a magyar kormánnyal és az Magyar Villamos Művek Zrt-vel (MVM) kisebbségi részek eladásáról az általa birtokolt regionális áramhálózatokban.

MTI Gazdaság

Nyolcmilliárd forint osztalékot fizet a Mavir

Nyolcmilliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) a kedden megtartott éves rendes közgyűlésen − közölte a Mavir.

Elfogytak az ördög ügyvédjének muníciói?

Elfogytak az ördög ügyvédjének muníciói?

Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Lakás és garázs is egyben a legújabb luxuslakóbusz

Világbajnok a Mercedes

Világbajnok a Mercedes

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró

Rambo Lambo: új gazdára vár ez a szuperritka régi Lamborghini terepjáró

Forgalomban az első megújult Talent vonat

Forgalomban az első megújult Talent vonat

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban