szerző:
MTI

Üdvözölték a német újságok pénteken az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletén született határozatokat, és különösen az úgynevezett banki stressz-tesztek nyilvánosságra hozatalára vonatkozó döntés aratott általános elismerést.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung hangsúlyozta, hogy egy olyan időszakban, amikor a pénzpiacokon uralkodó bizonytalanság országokat és bankrendszereket sodor szinte pillanatok alatt válságos helyzetbe, a nyitottság és az átláthatóság rendkívül sokat segíthet.

Az érintett bankok nem biztos, hogy örülnek ennek. A bankok fizető- és ellenálló-képességének vizsgálatára végzett felmérésék nyilvánosságra hozatala az újság szerint az aggodalmak ellenére nem növeli a bizonytalanságot. Egyes bankok megtagadhatják ugyan az adatok közzétételével kapcsolatos jóváhagyásukat, de mindez aligha segít rajtuk. A szilárd alapokon álló pénzintézetek ugyanis habozás nélkül prezentálják majd eredményeiket, és ezáltal csak fokozódik a nyomás a nyilvánosságra hozatalt elutasítókra. Amennyiben pedig az elvégzett stressz-teszt eredményei egy adott bank számára valóban fenyegető következményekkel járnának, és a piacok megtagadják az új hiteleket, az államnak kell kisegítenie őket. Mindez nem örvendetes ugyan, de még mindig jobb, mint egy vég nélküli bankválság – fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hasonlóan foglalt állást az ugyancsak konzervatív Die Welt is, általánosságban üdvözölve a nyitottságra való nagyobb bátorságot. Az újság emlékeztetett arra, hogy a német bankok mindeddig szembehelyezkedtek ezzel, és úgy értékelte, hogy mostantól álláspontjuk megváltoztatására lesz szükség. Az újság ugyanakkor kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az említett stressz-tesztek nyilvánosságra hozatala egy csapásra megszüntetné a tőkepiacon kialakult bizonytalanságot. Mindezt egyrészt azzal magyarázta, hogy az elmúlt hónapok pénzpiaci válságjelenségeinek következményeit a teszteredmények még aligha tükrözik, másrészt pedig arra mutatott rá, hogy a megbízható és hiteles eredmény érdekében a lehető legszélesebb körre kell kiterjeszteni a szóban forgó stressz-teszt által előirányzott vizsgálatokat. A tekintélyes német újság mindazonáltal a leghatározottabban állást foglalt a nagyobb átláthatóság mellett, és úgy értékelte, hogy az említett stressz-tesztek nyilvánosságra hozatala ezen az úton az első lépés.

Az üzleti körök lapja, a Financial Times Deutschland azt emelte ki, hogy az állam- és kormányfők döntése értelmében a bankoknak a jövőben adók, illetve különböző illetékek formájában kell kivenni részüket a válságkezelésből. Az Európai Unió egyértelműen jelezte, hogy a bankszektortól több pénzt vár el a közcélú állami erőfeszítések támogatására – értékelte a lap, utalva arra, hogy a szóban forgó adó, illetve illeték nagysága országonként különböző lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Uniós felkérés: az IMF duplázza meg a válságenyhítő forrásait

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának résztvevői megállapodtak abban, hogy a legerősebb fejlett és felzárkózó gazdaságú országok, a Húszak (G20) április elején tartandó londoni csúcsértekezletén javasolni fogják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon forrásainak megkétszerezését, amelyekből "gyors és rugalmas" segítséget lehet adni a pénzügyi egyensúlyhiánnyal, fizetési nehézségekkel küzdő országoknak.

MTI Gazdaság

Nyilatkozatok az EU-csúcson

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos brüsszeli találkozóján a vezetők egyebek között arról cserélnek eszmét, hogyan lehet fokozni az együttműködést és a koordinációt a tagországok gazdaságpolitikájában.

MTI Gazdaság

Szoros gazdasági együttműködést hoz a holnapi brüsszeli csúcs

A következő tízéves uniós gazdasági stratégia jóváhagyását, a válság elleni fellépés folytatását, illetve a gazdaságpolitikai együttműködés megerősítését célzó intézkedések előkészítését tűzte napirendre egyebek között az európai uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsa, amely csütörtökön tartja hagyományos félévzáró ülését Brüsszelben.

Világ

„Nem Terminátornak szerződtem”

Támogatták José Manuel Barroso újrázását az Európai Bizottság elnöki székében az EU-tagállamok vezetői, de lényegében az Európai Parlament kezébe helyezték sorsát. A pénteken befejeződött uniós csúcson először képviselte Magyarországot Bajnai Gordon, aki „erősödő bizalmat” tapasztalt.

140-nel lökték egy fának Mohácsnál a négygyerekes édesanyát

140-nel lökték egy fának Mohácsnál a négygyerekes édesanyát

Jáksó László megnősült

Jáksó László megnősült

Háborúra hasonlít az orosz–kínai hadgyakorlat, és az amerikaiak vesztésre állnak

Háborúra hasonlít az orosz–kínai hadgyakorlat, és az amerikaiak vesztésre állnak

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Meghalt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor