Aggódik a magyar energiaszektor miattaz Eurogas

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Napi értesülése szerint a gázszektor európai szintű tiltakozását a kormány visszamenőleges törvénykezése, az energiaszektort is sújtó válságadó nagysága, valamint ennek kiszámíthatatlansága és időbeni "határtalansága" váltotta ki.

Levelet intézett az európai gázipar nemzetközi szervezete, a Eurogas elnöke a magyar miniszterelnökhöz, amelyben kifejezi növekvő aggodalmát a magyar energiaszektor jelenével és jövőjével kapcsolatban.

A Napi Gazdaság a csütörtöki számában azt írta, hogy "Francois Cirelli az Eurogas vezetőjeként növekvő aggodalmának adott hangot a magyarországi energiaszektor jelenével és főleg jövőjével kapcsolatban. Cirelli szerint a rövid távú gondolkodás és tervezés a befektetések ellen hat, és veszélyezteti a hosszú távra tervező energiaszektor jövőjét. (...) A piaci mechanizmusok figyelmen kívül hagyása veszélyezteti az ország versenyképességét, és hosszú távon kedvezőtlen hatással járhat az ország energiaellátására is."

A lap megjegyzi, hogy ez elnöki levélről a Eurogas december 10-én tartott éves közgyűlésén döntöttek. A szervezet tagja a Magyar Gázipari Egyesülés és nagy magyarországi energiaszolgáltatók tulajdonosai - RWE, E.ON, GdF Suez - is. A Napi értesülése szerint a gázszektor európai szintű tiltakozását a kormány visszamenőleges törvénykezése, az energiaszektort is sújtó válságadó nagysága, valamint ennek kiszámíthatatlansága és időbeni "határtalansága" váltotta ki. A Eurogas, a magyarországi helyzet kritikájával és az egész régió energiaszektorával kapcsolatos aggodalma miatt az Európai Unió energiabiztosához, Günther Oettingerhez fordult.