szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új összetételű monetáris tanács vélhetően megosztottabb lesz és enyhébb kamatpolitikát folytat majd elődjénél, de az MTI-nek nyilatkozó elemzők nem várnak jelentős lazítást az új testülettől sem, sőt van, aki további 25 bázispontos emelést sem tart kizártnak.

Jelenlegi összetételében a monetáris tanács utoljára döntött az alapkamatról hétfőn: a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott annak 6 százalékos szintjén. A monetáris tanács négy külső tagjának, Bánfi Tamásnak, Bihari Péternek, Csáki Csabának és Neményi Juditnak március 1-jén lejár a megbízatása. Az Országgyűlés ugyancsak hétfőn dönt a külső tagok új kinevezési rendjéről: amely szerint őket a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés választja meg.

A jegybank elnöke, Simor András és helyettese, Karvalits Ferenc hatéves megbízatása 2013 márciusában jár le, a másik alelnök, Király Júlia kinevezése 2013. júliusáig tart. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője enyhébb kamatpolitikára számít ugyan, de látványos kamatcsökkentésre nem. Emlékeztetett rá, hogy a gyors, vagy jelentős monetáris lazítás ellen szól a miniszterelnök közelmúltban tett, az árfolyam erősítésére vonatkozó kijelentése is. Márpedig egy erőteljesebb kamatcsökkentés jelentősen gyengíthetné az árfolyamot - tette hozzá.

Óvatos kamatpolitika?

Az óvatos kamatpolitikát erősíti az is, hogy a miniszterelnök tévesnek nevezte azokat a sajtóhíreket, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna. Az új testület első kamatdöntő ülésein vélhetően kivár majd, legalább is az elemző szerint nem szolgálná a monetáris politika hitelességét, ha a kamatemelő lépéseket követően azonnal enyhítésbe kezdene az új testület. A kedvező inflációs adatok alapján azonban, tavasz végén, vagy nyár elején várható egy kisebb, 25 bázispontos enyhítés - mondta. Sokkal jelentősebb azonban nem, hiszen a második félévben várható amerikai és európai kamatemelések nyomán a magyar kamatfelárakkal szembeni elvárás is nő. Árokszállási Zoltán azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy enyhítésre csak akkor nyílik lehetőség, ha a márciusra beígért reformokkal beéri a piac, ellenkező esetben nem lesz mód a kamatcsökkentésre.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői is hasonló véleményen vannak. Úgy vélik: bár a monetáris tanácstagok kinevezési rendjének megváltoztatása némileg csorbítja a jegybanki függetlenséget - hiszen a parlamenti bizottságban a kormánypártok delegáltjai vannak többségben –, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kormány által preferált monetáris politikai irányváltás ( a monetáris enyhítés) azonnal bekövetkezne.

Az Equilor szerint ugyanis egy monetáris irányváltásnak "piaci lecsapódása lenne, ami viszont behatárolja a monetáris tanács mozgásterét". Ezért a magyar kamatpályát továbbra is elsősorban a külső tényezők (globális piaci hangulat, magyar kockázati árszint alakulása) szabják meg, emellett természetesen az inflációs pálya alakulása sem lesz elhanyagolható tényező - fogalmaznak. Mivel a jegybankelnöknek és két alelnökének mandátuma csak 2013-ban jár le, ezért a következő években élesebb megosztottság alakulhat ki a monetáris tanácsban az újonnan kinevezett és a régi tagok között. Ennek pedig lehet olyan következménye, hogy a kormány és a jegybank közötti feszültség részlegesen beszivárog a monetáris tanácsba, ami "izgalmas pillanatokat csempészhet a döntéshozatalba" - vélik.

Az Equilor arra is felhívja a figyelmet, hogy kockázati tényezőkkel mindenképpen kell számolnia az új felállású tanácsnak is, annak politikai színezetétől függetlenül, hiszen a felfelé ható inflációs kockázatok növekedése és a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság esetleg hirtelen bekövetkező csökkenése további kamatemeléseket követelhet meg. Egyelőre úgy látják, hogy még egy 25 bázispontos emelés mellett dönthet a következő egy évben a testület, annak függvényében, hogy a jegybank hogyan ítéli meg az inflációs cél tarthatóságát és a költségvetés stabilizációs programját.

Simor: túlnyomó többséggel döntött kamattartásról a monetáris tanács

A monetáris tanács túlnyomó többséggel döntött a 6,00 százalékos alapkamat tartásáról - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a tanács ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A jegybank elnöke elmondta, a tanács előtt két javaslat szerepelt: 25 bázispontos kamatcsökkentési, és a 6,00 százalékos kamat tartására vonatkozó. Az MNB a múlt év novemberében és decemberében, majd idén januárban is emelte a kamatot 0,25-0,25 bázisponttal. Az alapkamat korábban 2010. január - 2010. április között állt 6,00 százalékon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az EKB nem változtatott kamatán

Az Európai Központi Bank (EKB) az elemzői várakozásokkal összhangban rekord alacsony szinten, 1,00 százalékon hagyta irányadó kamatát.

MTI Gazdaság

Londonban változatlan MNB-kamatot várnak hétfőre

Egyöntetűen az 5,25 százalékos alapkamat változatlanul hagyását várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői kamatdöntő ülésétől a londoni elemzői közösség. A további lehetséges kamatpályáról azonban eltérnek az előrejelzések: a többségi vélemény az, hogy a piaci kondíciók romlása miatt véget ért a magyar jegybank enyhítési ciklusa, egyes szakértők ugyanakkor nem tartanak kizártnak még egy kamatcsökkentést.

MTI Gazdaság

A forint nem mozdult a kamatemelés hírére

A monetáris tanács 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. Az eurót a döntés előtt is és azt követően is 274,60 forint közeli árfolyamon jegyezték a bankközi kereskedelemben.

hvg.hu Vállalkozás

A cégek fele megúszta hitele újrafinanszírozását

Optimistábbak a cégvezetők saját vállalatuk és a saját gazdaságuk jövőjét illetően, mint fél évvel korábban, a világgazdaság helyzetét azonban még mindig pesszimistán értékelik – derül ki az Ernst & Young nemzetközi Tőkebizalmi barométeréből. A döntéshozók szerint javultak a hitelkondíciók és a feltörekvő országokra koncentrálódnak majd a befektetések.

MTI Gazdaság

Az utolsó magyar kamatemelésre vár London

Többségi, de nem egyöntetű előrejelzéssé vált a hétvégére a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank (MNB) hétfőn újabb negyed százalékponttal megemeli alapkamatát.

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyi miniszterhelyettesnek

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyi miniszterhelyettesnek

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken