szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenlegi szabályozásban a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók számára a legnagyobb kockázat a devizaárfolyam változása, de egyébként a szabályozás ezeknek a szolgáltatóknak a számára kezelhető gazdálkodást biztosít – jelentette ki Koncz László, a Főgáz vezérigazgatója az energiainfo.hu internetes szakportál által tartott sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

Erre az évre a hatóság 207 forintos dollár referencia árfolyamot határozott meg, azaz az egyetemes szolgáltatóknak ezen az árfolyamon számolják el a földgáz beszerzési árát. Az egyetemes szolgáltatói körben a végfelhasználói ár minden elemének árát a hatóság, pontosabban a nemzeti fejlesztési miniszter határozza meg.

Az egyetemes szolgáltatói árrés 5,94 forint köbméterenként, ami a 207 forintos dollárárfolyamnál kedvezőbb árfolyam esetén éppen a nullszaldós gazdálkodáshoz elég a Főgáz esetében, de ebben nincs benne az egyetemes szolgáltatókra is kirótt válságadó – mondta Koncz László. A múlt évben a földgáz ármoratóriuma kétmilliárd forint veszteséget okozott a Főgáznak, mint egyetemes szolgáltatónak, és ezen túl egymilliárd forint különadót is meg  kellett fizetnie. A szabadpiacon kereskedő Főgáz-cég további egymilliárd forint válságadót fizetett meg az elmúlt évben.

A gázpiac számára a referencia árfolyam miatt szükséges dollármennyiség akkora, hogy az már megmozgatja a devizapiacot – mondta a vezérigazgató az MTI kérdésére. Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadásának partnere a beszélgetés során gyors becsléssel mintegy 300 milliárd forintnyi devizaszükségletről beszélt.

A hatósági ár bevezetésével kapcsolatban Ságodi Attila felhívta a figyelmet arra: nemzetközi tapasztalatok szerint ha hagyják a piacon a világpiaci árakat érvényesíteni, akkor ugyan kezdetben emelkednek az árak, de ennek hatására kialakul a verseny, ami viszont az árak csökkentéséhez vezet. Koncz László ezt megerősítve elmondta, hogy ez a tendencia érződik a magyar szabadpiacon is. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás az egyetemes szolgáltatókat nem ösztönzi hatékonyságra, mert a nyereséget elvonja tőlük.

Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője beszámolt arról, hogy az Európai Unióban már emelkedik a földgázfelhasználás mennyisége. A tavalyi évben 7,2 százalékkal bővült a földgázfelhasználás, és elérte a gazdasági válság előtti szintet. Ugyanakkor Magyarországon is látszik a növekedés, de a tavalyi 12,4 milliárd köbméteres felhasználás még nem éri el a 2000-es évek közepén jellemző 15 milliárd köbméteres mennyiséget.

A Főgáz vezérigazgatója a földgázfelhasználás emelkedésére számít hosszabb távon is. A KPMG partnere magyarázatként hozzáfűzte: a lakossági felhasználás az energia hatékonyság növekedése miatt stagnál, vagy kis mértékben nő, de az ipari és erőművi felhasználás  jelentősebb mértékben emelkedhet, részben azért, mert a szénalapú áramtermelés túl drága a szén-dioxidkvóta miatt, a megújuló energia mennyisége pedig nem lesz elegendő. Az atomerőmű bővítése ugyan napirenden van, de a japán fukusimai erőmű megrongálódása visszavetheti az atomenergiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Hazai gazdaság

Százezres számlák az EMFESZ-től

Lakossági fogyasztók tízezreinek küld múlt péntek óta túlzottan magasnak látszó gázszámlát az EMFESZ - számol be a Népszabadság. Az EMFESZ egyetlen, Szabadság téri ügyfélszolgálata előtt panaszosok tömegei várnak. A gázszolgáltató ügyvezetője ezt a sajátos ellátó-váltás velejárójának tartja, és szerinte cégük nem kap megfelelő óraadatokat az átvevő szolgáltatóktól.

MTI/Népszava Gazdaság

Népszava: komoly bajba került az Emfesz

Az Emfesz gázkereskedőnek 400-500 millió forint veszteséget okozhatnak az ügyfeleiket átvevő gázszolgáltatókkal fennálló elszámolási problémák. Emiatt a társaság a Magyar Energia Hivatalhoz fordul - írja a Népszava a hétfőn.

Hajnali mínuszok és sok napsütés várható a hétvégén

Hajnali mínuszok és sok napsütés várható a hétvégén

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten