szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az energetikában az állam szabályozó szerepének költséghatékony növelésére a jövő év januárjában indulhat a csúcshatóság munkája, ha a parlament a sarkalatos törvények szeptemberi tárgyalása során dönt erről - nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

Meghatározó tulajdonosi szerep nélkül az állam csak a szabályozó hatóságon keresztül "terelheti" a piacot - válaszolta a Mol-pakett visszavásárlásával kapcsolatban az elnök az energiaszektorban az állami szerepvállalás növelésének szándékát firtató kérdésre. 

A hosszú távú gázvásárlási szerződés kérdését érintve Horváth Péter elmondta: "az E.ON az elmúlt években több fordulóban ért el eredményeket a (Gazprommal kötött) szerződés fontos paramétereinek alakításában, többek közt a kötelezően átveendő mennyiség, illetve az ár területén. Meggyőződésem, hogy ha a piaci folyamatok ezt alátámasztják, akkor további engedményeket lehet elérni....Amennyiben a szerződés egy magyar állami céghez kerülne, nem biztos, hogy kedvezőbb feltételeket tudna kiharcolni, mint a jelentős régiós piacot birtokló E.ON."

Az árak befagyasztásáról szólva az elnök kifejtette a Napi Gazdaságban: "a szabályozás révén meg kell találni azt az árat, amelyet a fogyasztók meg tudnak fizetni, de még elfogadható üzlet a szolgáltatóknak is." Horváth Péter elmondta azt is, hogy nehéz megfelelő szakembereket találni. "Az állami szféra  versenyszektornál alacsonyabb fizetései a minisztériumokban és a hatóságoknál is nehézséget okoznak. Célunk ezért, hogy a fiatal tehetségeket szólítsuk meg".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Hivatalos: november elején jön a szupererős VW Golf R

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV