Csődbe viheti a Malévet egy uniós döntés

Csődbe viheti a Malévet egy uniós döntés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltott támogatásnak minősíti a Malév állami feltőkésítését az Európai Unió − az erről szóló határozat a Napi Gazdaság értesülései szerint napokon belül megjelenik. A százmilliárd forintos állami segítség miatti uniós elmarasztalás a légitársaság végét is jelentheti.

Napokon belül nyilvános lehet az Európai Unió Malévvel kapcsolatos vizsgálatáról szóló jelentés, amelyet még a konkurens fapados légitársaságok kezdeményeztek egy évvel ezelőtt. A Napi Gazdaság információi szerint ebben tiltott állami támogatás miatt marasztalják el a magyar kormányokat, amelyek az elmúlt években 100 milliárd forint nagyságrendben juttattak állami forrásokat a bajba került és folyamatosan veszteséges légi cégnek.

Az uniós döntésnek az is lehet a következménye, hogy a 95 százalékos állami tulajdonban levő Malévnek vissza kell fizetnie az eddig kapott állami támogatást, amire a cég jelenlegi állapotában képtelen lenne. A nemzeti légitársaság sokmilliárdos adósságot és veszteséget görget maga előtt, ráadásul az elmúlt évtizedben több vezető irányítása alatt sem volt képes nyereségesen gazdálkodni.

A tavalyi évet 25 milliárd forintos veszteséggel zárta a légitársaság, idén pedig a legoptimistább becslések szerint is 8-10 milliárdos mínusz várható. Az elmúlt hónapok statisztikái azt mutatják, hogy sem utasszámban, sem a járatok töltöttségében nem tud a Malév csatlakozni a fellendülő turizmushoz, sőt, a "hazai pályán" − vagyis a budapesti nemzetközi reptéren − is egyre csökken a részesedése.

©

A megoldás egyes hírek szerint egy nagyjából a felére karcsúsított Malév lenne, amely 12 repülőgéppel és 400 dolgozóval működne a jelenlegi 1000 dolgozó és 24 repülőgép helyett.